14 maja 2015

Galantyna czyli rolada z wydrylowanego kurczaka




Składniki:
kurczak - 1.5 kg. 
natka pietruszki - 1 pęczek 
sól - 1 łyżka 
papryka słodka mielona - 1 łyżki 
oliwa z oliwek - 2 łyżki
Farsz:
mięso mielone wieprzowe - 500 gram 
Kucharek - uniwersalna -1 łyżeczka 
pieprz - do smaku 
jajko - 1 xl szt. 
bułka tarta - 3 łyżki


Sposób przygotowania:
1. Farsz: Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, kucharka i pieprz. Wymieszać.



2. Kurczaka oczyścić. Przeciąć wzdłuż piersi i powyciągać kości z całego kurczaka, również z nóżek. Skrzydełka usunąć. W miejsca, gdzie zrobią się większe luki, odciąć kawałek fileta i załatać lukę. Na środek kurczaka wyłożyć farsz. Na to posiekaną pietruszkę.


3. Kurczaka zwinąć i po nakłuwać wykałaczkami lub związać sznurkiem. Natrzeć oliwą, solą i papryką. Ułożyć na blaszce wykałaczkami do dołu. Piec w 180 stopniach ok. 1 godziny.






  • Galantyna to nic innego jak rolada z wydrylowanego kurczaka z farszem mięsnym z dużą ilością natki pietruszki. Nadaje się na zimno jak i na ciepło. Pięknie prezentuje się na stole i jest smaczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia