Sałatki często goszczą na naszych stołach, a zwłaszcza podczas świąt. Najsłynniejszą sałatką jest warzywna. Jednak w zależności od rodzaju świąt mamy także inne sałatki. Na stole Wielkanocnym przeważają dania z jaj. Głównie jaja faszerowane majonezem. Z racji tego, że jaja to motyw przewodni to i sałatka będzie jajeczna. Delikatna, lekko ostra.
PRZEPIS
🌿 jaja ugotowane na twardo 5 szt.
🌿 kukurydza 1 mała puszka
🌿 por biała część
🌿 ziemniaki ugotowane w mundurkach 5 szt.
🌿 jabłko 1 szt.
🌿 sól, pieprz do smaku
🌿 majonez 2 łyżki
🌿 musztarda sarepska 2 łyżki
🌿 śmietana kwaśna 18 % 2 łyżki
Jaja, jabłko, ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć. Pora drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać. Dodać majonez, musztardę i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do salaterki. Wstawić do lodówki.
Jaja, jabłko, ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć. Pora drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać. Dodać majonez, musztardę i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do salaterki. Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.