Dżemów na sklepowych pułkach nie brakuje. Jednak domowe przetwory są o wiele smaczniejsze, zawierają mniej cukru i przede wszystkim nie mają ulepszaczy. Każdy może je przygotować w taki sposób w jaki lubi najbardziej. Babcina metoda polega na tym, iż nie używamy żelfixów. Dżem gotuje się przez 3 dni przez co najmniej 1 godzinę. Ten przepis jest na dżem bez pestek. Idealny dla dzieci, na kanapki, do naleśników czy jako podkład do ciast. Dżem łatwo smaruje się, pachnie i prezentuje się wyśmienicie.
Dżem porzeczkowo cytrynowy babcinym sposobem
czerwone porzeczki 3 l.
cytryna 1 duża szt. lub 2 małe
cukier 1,3 kg.
Z porzeczek usuwamy łodyżki. Dokładnie je myjemy i przebieramy. Umieszczamy w dużym garze. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aby nie przypaliły się. Gdy porzeczki puszczą soki wsypujemy cukier. Dobrze mieszamy i dalej gotujemy ok. 1.5 godziny , często mieszając. Odstawiamy. Następnego dnia ponownie gotujemy ok 1. 5 godziny, często mieszając. Trzeciego dnia, zanim porzeczki zaczniemy gotować miksujemy je blenderem i wstawiamy na gaz. Cytrynę myjemy i sparzamy wodą. Ścieramy skórkę ( tylko żółtą ) i wyciskamy sok. Dodajemy do dżemu. Gotujemy ok. 1 godziny, na małym ogniu, często mieszając. Odstawiamy. Dżem przecieramy przez sitko z drobnymi oczkami, by pozbyć się pestek. Przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i obracamy słoiczki wieczkiem do dołu.
Akurat szukam przepisu na dżem, więc chętnie spróbuję tego!
OdpowiedzUsuńNawet nie pamiętam, kiedy ostatnio robiłam domowy dżem! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! Jeszcze nigdy nie robiłam dżemu z porzeczki, ale chyba i na mnie przyszła pora! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń