Mrożone warzywa i owoce w trakcie przechowywania zachowują większość swych wartości odżywczych oraz walorów smakowych, a proces przygotowania mrożonek jest prosty i szybki. Podczas mrożenia następuje proces rozluźnienia struktury komórek. Dzięki temu czas gotowania warzyw mrożonych jest o 1/3 krótszy niż warzyw świeżych.
Jak już każdy wie, najlepiej jest podpisywać woreczki, do których wkładamy warzywa lub owoce. W ten sposób unikniemy pewne mrożonkowe " nieporozumienia". Obok nazwy powinna być zawarta informacja z datą mrożenia, która przyda się w ocenie świeżości.
Do zamrażalnika można wsadzać wyłącznie schłodzone produkty. Jeśli więc blanszujesz warzywa, należy je ostudzić, aby były zimne. Dzięki blanszowaniu ( krótkie gotowanie ) warzywa zachowują cenne wartości odżywcze. Gorące warzywa zanurz na krótko w bardzo zimnej wodzie. Co blanszować?
- warzywa liściaste
- groch
- fasole
- szparagi
- kukurydzę
- kalafior
- brokuły
Czego nie blanszować?
- marchew
- papryka
- cebula
- czosnek
- pietruszka
- owoce
Główną zasadą jest to, że im szybciej coś zamrozisz, tym proces mrożenia będzie bezpieczniejszy. Mniej wpłynie na wygląd i właściwości odżywcze. Owoce i warzywa wkładaj do komory, która ma najniższą temperaturę ( -15/ -20 st. ).
Jeśli chcesz, aby twoje przetwory nie straciły barwy ani wartości odżywczych, pamiętaj o ich szczelnym opakowaniu. Najlepszym opakowaniem będzie szczelny pojemnik lub specjalne torebki do mrożenia dostępne w dużych supermarketach.
Jeśli po wyjęciu z zamrażarki na powierzchni zauważysz kryształki lub zlepione owoce czy warzywa, prawdopodobnie uległy one rozmrożeniu. W takiej sytuacji lepiej produktu nie spożywać.
Aby owoce nie traciły intensywnego swojego koloru, przed mrożeniem miękkie owoce posyp cukrem ( odczekaj 10-15 min. ) lub odrobiną kwasku cytronowego i szczelnie zapakuj.
Rozmrożonych owoców nie wolno długo przechowywać. Najlepiej zjeść je tego samego dnia. Absolutnie nie zamrażaj ponownie owoców. Grozi to zatruciem.
Jeśli często korzystasz z gotowych mieszanek warzyw, stwórz własne! Po oczyszczeniu, pokrojeniu i blanszowaniu wymieszaj wszystkie składniki. Następnie całość podziel na porcje. Na woreczkach umieść nazwę: włoszczyzna, mieszanka do zup, zupa jarzynowa itd. oraz datę.
Latem warto zamrozić:
- marchew
- cebulę
- kawałki szparagów
- groszek
Późną jesienią:
- bakłażan
- cukinia
- talarki cebuli
- paski kolorowej papryki
Zimą:
- kawałki selera
- brukselkę
- pokrojony w talarki por
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.