SERNIK W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM
Jeśli są tu wielbiciele mokrych, ciężkich ciast czekoladowych to ten sernik jest dla Was :D.
Jeśli są tu wielbiciele puszystych, lekkich serników to te ciasto też jest dla Was :D.
Połączenia murzynka i sernika. Klasyka z klasykiem. Pyszne połączenie. Ciasto, które wychodzi mi zawsze i znika w jeden wieczór. Ciekawe kolorystycznie, w cudowne małe łatki. Zaznaczam, że to duża blacha ciasta.
~~SKŁADNIKI~~
Ciasto czekoladowe
- mąka 2 szkl.
- jaja 3 szt. ( osobno żółtka i białka )
- cukier 3/4 szkl.
- masło 125 g.
- mleko 1 szkl.
- cukier wanilinowy 1 op.
- wódka 1 kieliszek
- kakao prawdziwe 3 łyżki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Do garnka wlać mleko, dodać masło, kakao i cukry. Gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą a cukier rozpuści. Zdjąć z palnika i ostudzić. Mąkę i proszek przesiać. Dodać do masy czekoladowej wraz z żółtkami i wódką. Dokładnie zmiksować mikserem.
* białka na potem
Masa serowa
- twaróg dwukrotnie zmielony 500 g.
- jaja 4 szt. ( osobno żółtka i białka )
- 1/2 szkl. cukru pudru
- budyń waniliowy 2 op.
- olej rzepakowy 4 łyżki
- cukier wanilinowy 1 op.
W malakserze lub misce umieścić twaróg, żółtka, cukry i olej. Zmiksować na gładką masę.
Białka ubić na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z ciasta czekoladowego. Białka podzielić na pół. Jedną połowę dodać do ciasta czekoladowego i delikatnie wymieszać. Drugą dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką. Na blachę 25 x 35 cm, wyłożoną pergaminem wylać połowę ciasta czekoladowego. Wyrównać. Na ciasto czekoladowe nałożyć łyżką połowę masy serowej. Czynność powtórzyć. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 40-45 minut, do suchego patyczka.
Polewa
- czekolada 200 g.
- olej ok. 5 łyżek
- wódka 1/2 kieliszka
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem i wódką. Polewamy nią ostygnięte ciasto.
Takiego ciasta nigdy nie jest za dużo ;)
OdpowiedzUsuńIle kakaa i proszku do pieczenia powinnam dodać do ciasta?
OdpowiedzUsuńKakao 3 łyżki, proszek 2 łyżeczki :)
UsuńIle kakaa i proszku do pieczenia powinnam dodać do ciasta?
OdpowiedzUsuńWitam, ciasto wygląda bardzo apetycznie i biorę się za pieczenie :-) tylko nie wiem czy budyń ma byc z cukrem czy bez?
OdpowiedzUsuńBez cukru :) ale jak będzie z cukrem to nic się nie stanie :)
Usuń