JAGLANE BOUNTY (BEZ PIECZENIA)
Nieco odchudzona wersja, zdrowsza wersja znanych nam batoników, ale tutaj w postaci ciasta, pysznego deseru, którym śmiało możemy delektować się przy kawce. Ciasto jest jak nazwa "mówi" z kaszy jaglanej. Jak już wszyscy wiemy kasza jest bardzo zdrowa i świetnie nadaje się nie tylko jako składnik do obiadu ale także deseru. Smak kokosa idealnie komponuje się z kaszą i czekoladą.
Idealne dla fit "człowieczków" :D w sumie dla wszystkich :)
~~SKŁADNIKI~~
- kasza jaglana 2 torebki ( 1 szklanka )
- miód 3 łyżki lub inny słodki zamiennik
- wiórki kokosowe 15 łyżek
- mleko 1.5 % 2 i 1/2 szklanki
- jogurt naturalny 180 g.
- czekolada gorzka 100 g.
- herbatniki pełnoziarniste kilka sztuk ok. 10-11 szt. do wyłożenia formy
- wiórki kokosowe do posypania
- żelatyna 2 łyżki + zimna woda do pokrycia żelatyny
~~METODA~~
Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać gorącą wodą kilka razy, aby pozbyć się goryczki. W garnku podgrzać mleko i dodać kaszę. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Tak długo, aż kasza wsiąknie mleko. Kaszę zmiksować blenderem. Dodać wiórki, miód i ponownie zmiksować. Gdy kasza przestygnie dodać jogurt i wymieszać.
Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić do spęcznienia. Następnie podgrzać do rozpuszczenia ( nie może dojść do wrzenia ) np. kilka sekund w mikrofali. Odstawić, aby lekko przestygła i dodać do masy kokosowej. Dokładnie, energicznym ruchem wymieszać.
Małą formę keksową wyłożyć herbatnikami ok. 10-11 szt. Wylać masę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto i obsypać wiórkami. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Piękne ;)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten przepis, jeszcze nie próbowałam kaszy jaglanej w deserze, muszę wreszcie się skusić
OdpowiedzUsuń