2 grudnia 2016

KLASYCZNE PTYSIE ZE ŚMIETANĄ







Delikatne i niezbyt słodkie ptysie z puszystą bitą śmietaną smakują obłędnie. Na pewno niektórym kojarzą się z dzieciństwem. Ptysie można przygotować w kilku wariantach np. z kremem budyniowym lub kremem bezowym. Moje są proste, szybkie i klasyczne. Ciasto z tego przepisu nigdy mnie jeszcze nie zawiodło :) 


SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • woda 1 szkl. ( 250 ml.)
  • mąką 1 szkl. ( szklanka poj. 250 ml.) 
  • masło 100 g. 
  • jaja 4 szt. 
Nadzienie:
  • śmietana kremówka 30 % 700 ml. 
  • cukier puder 1 łyżka
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • woda  zimna do pokrycia żelatyny
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
METODA:

Ciasto: Zagotować wodę z masłem. Dodać mąkę i energicznie ucierać, gotując na małym ogniu ( ciasto powinno zgęstnięć i odchodzić od ścian garnka - mąka musi się sparzyć). Ciasto dobrze ostudzić. Gdy będzie zimne po kolei wbijać jaja miksując na średnich obrotach. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskać ślimaki na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10-15 min., w zależności od wielkości ptysiów, do złotego koloru.  Ptysie ostudzić. 

Nadzienie: Żelatynę w szklance zalać wodą i wymieszać. Odstawić na 5 min. do spęcznienia. Po tym czasie żelatynę umieścić w naczyniu z gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. 
Śmietanę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Dodać strużką zimną żelatynę, miksując na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Ptysie przekroić na pół i uzupełnić ubitą śmietaną. Schłodzić w lodówce, przed podanie obsypać cukrem pudrem. 

2 komentarze:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia