Zgodnie z moja wyobraźnią powstało ciasto z logo firmy Profi. Było to trudne zadanie, bo ciasto drożdżowe jest bardzo elastyczne i trudno wycina się pewne kształty, zwłaszcza te drobne elementy, szczegóły. Jednak przy dużej chęci, motywacji i cierpliwości można pokombinować i przy tym dobrze się bawić. Dla takich jak ja to zabawa i miło spędzony czas w kuchni. Wygląd końcowy może zaskoczyć niejedną osobę.
Placek można zajadać popijając barszczykiem. Jest smaczny na ciepło jak i na zimno.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka pszenna 450 g. + do podsypywania
- drożdże suche 8 g.
- mleko ciepłe 200 ml.
- jajko 1 szt.
- sól 1 łyżeczka
- olej 3 łyżki
Farsz:
- Wielkopolski pasztet z drobiem firmowy "Profi" 3 op. (393 g.
- marchew 1 szt.
- groszek zielony 1/4 szkl.
Dodatkowo:
- żółtko z 1 jaja
METODA:
Mąkę przesiać razem z drożdżami i solą. Wbić jajko, wlać mleko i olej. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto, podsypując mąką. Zagniatać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, podwojenia masy.
Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z groszkiem i pasztetem.
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Na dwóch plackach odrysować nożem talerz średniej wielkości. Na jednym wyłożyć farsz. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym żółtkiem i przykryć drugim okrągłym plackiem. Boki docisnąć widelcem, aby ciasto nie odkleiło się i ponownie cały placek wysmarować żółtkiem. Ze skrawek ciasta zagnieść ciasto, które będzie potrzebne do pozostałych części.
Z ostatniego placka wyciąć pozostałe elementy wzorując się logo firmy Profi. Kiedy ciasto będzie gotowe całe wysmarować żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 30- 35 min., aż zarumieni się.
Zapraszam na:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.