23 maja 2015

ZAPIEKANKA KEBAB

  • Zapiekanka kebab to wbrew pozorom szybka i prosta zapiekanka. W stylu sałatki "gyros". Jednak dodatek ryżu całkiem zmienia smak, dzięki czemu zapiekanka jest oryginalna.




Składniki:
ryż - 2 torebki 
kukurydza w puszce - 1 puszka 
fasola czerwona z puszki - 1 puszka 
ogórek kiszony - 4 szt. 
filet z kurczaka - 3 szt. 
przyprawa kebab- gyros - 4 łyżki 
olej do smażenia 
ser żółty - ok. 3/4 szkl. 
ketchup łagodny 
kapusta pekińska - 1 szkl.

Sos:
jogurt naturalny - 3 łyżki 
ząbek czosnku - 1 szt. 
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Filety umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Przyprawić przyprawą gyros. Podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem.


2. Sos: Jogurt wymieszać z posiekanym czosnkiem . Doprawić solą i pieprzem.


3. Ryż ugotować według opakowania z dodatkiem soli ( 1 łyżka). 1 torebkę ryżu umieścic w naczyniu żaroodpornym i ugnieść widelcem. Na ryżu umieścic kurczaka. Na kurczaka wysypać odcedzone z wody -.kukurydze->fasolę oraz pokrojone w kostkę ogórki -> ryż. Polac sosem. Kapustę poszatkować i umieścic na samej górze. Wsadzić do piekarnika na 10 min. / 200 stopni. Po tym czasie wyciągnąć i zrobić zygzaki ketchupem. Posypać startym serem. Wsadzić do piekarnika na 10-13 min./ 200 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia