ZAPIEKANE MIĘSNE KULKI Z WARZYWAMI POD CZONSKOWYM BESZAMELEM

16:31:00

Bardzo aromatyczne danie. Tak smaczne, że zrobiłam milion zdjęć i nie wiedziałam, które wybrać. 
Mięsne kulki są idealnie doprawione. Dodatek warzyw stanowi bardzo ważną sprawę, ponieważ staram się jak najwięcej "wciskać"je do dań codziennego menu. Beszamel przypieczony, chrupiący i złocisty oblepia kulki i warzywka, przez co danie jest smaczniejsze i aromatyczniejsze. 







Składniki:

Mięsne kulki:
mięso mielone wieprzowe ok. 700 gram
jajko 1 szt.
bułka tarta 3 łyżki
sól 1 płaska łyżka
czosnek 2 ząbki
cebula 1/2 szt.
majeranek 1 łyżka
pieprz ok. 1/3 łyżeczki

Warzywa:
marchew żółta 1 szt.
marchew zwykła 1 szt.
brokuł kilka różyczek
strączki groszku 1 garść
pieczarki 3 szt.
olej do smażenia 3-4 łyżki 

Beszamel:
masło 40 gram
mąka 2 łyżki
mleko 350 ml.
czosnek 2 ząbki
sól, pieprz do smaku
ser żółty start na tarce ok. 1/2 szkl. 

Wierzch:
ser żółty 4 plastry cienkie 
natka pietruszki 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

1. Mięsne kulki:
Mięso wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Dodać sól, pieprz,majeranek, posiekane ząbki czosnku oraz startą na najdrobniejszych oczkach cebulę. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 min. 



2. Z mięsa mokrymi dłoniami uformować średniej wielkości kulki. Umieścić na rozgrzanej patelni i przysmażyć z każdej strony na złoto. 


3. W kwadratowym naczyniu umieścic obrane i pokrojone w plastry marchewki oraz groszek i posiekane pieczarki. Na to wyłożyć kulki. Między kulkami umieścic brokuł.  


4. Beszamel:
Na patelni rozgrzać masło. Dodać mąkę. Poczekać, aż się przyrumieni, ale nie za mocno. Wtedy stopniowo wlewać mleko oraz dodać posiekany czosnek. Energicznie mieszać, aby masa była płynna i bez grudek. Jeśli jednak pojawią się grudki to można przetrzeć sos przez sitko. Dodać ser, sól i pieprz. Wymieszać. Wylać na kulki. 


5. Na wierzch ułożyć ser żółty oraz posiekaną natkę pietruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 min. Po tym czasie zmniejszyć stopnie do 160 i piec jeszcze 5 min. 


You Might Also Like

0 komentarze

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.