7 czerwca 2015

SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM W ŚMIETANOWYM SOSIE

Zdrowa wersja spaghetti, która składa się z wartościowego łososia, pełnoziarnistego makaronu oraz szpinaku i czosnku w delikatnym sosie śmietankowym. Każdy składnik ma jakąś zaletę. Oprócz tego, że świetnie smakuje to dodatkowo super wygląda. 




Składniki :

makaron pełnoziarnisty 3/4 opakowania
szpinak świeży 200 gram
łosoś bez skóry 400 gram
czosnek 4 ząbki
sól 1 łyżka
sok z cytryny ok. 1 łyżki
śmietanka 18 % 120 ml. 
masło 1 łyżka
sól, pieprz do smaku

Marynata do łososia:
sok z cytryny 2-3 łyżki
sól ziołowa - do oprószenia z każdej strony 
pieprz ziołowy - do oprószenia z każdej strony

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować według opakowania na al dente z dodatkiem soli.
2. Czosnek obrać, rozgnieść i drobno posiekać. Na patelni roztopić masło. Wrzucić czosnek. 
3. Szpinak opłukać wodą. Usunąć łodyżki i drobno posiekać. Dodać do czosnku. Wymieszać i zmniejszyć ogień. 
4. Łososia zamarynować 2 godziny wcześniej. Następnie umieścic w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 min. 
Wyciągnąć i rozdrobnić widelcem. Dodać do szpinaku razem z makaronem oraz sokiem z cytryny.Wymieszać. 
5. Do całości wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Podkręcić ogień na większy i chwilę gotować, aby śmietanka lekko odparowała. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia