5 czerwca 2015

ZUPA STRĄCZKOWA

Jest to letnia zupka z zielonymi warzywami. Główne składniki to fasolka szparagowa i zielony groszek w strąkach, który dobrze ugotowany jest mięciutki i pyszny. Charakterystycznego akcentu zupie nadaje żółta marchew. Dodatek świeżego kopru i natki pietruszki sprawia, że zupa jest bardziej aromatyczna i smaczniejsza. Polecam :)






Składniki:
bulion warzywny 2 i 1/2 l. 
kość schabowa 1 szt. 
ziemniaki 4 szt.
marchew żółta 1 szt.
marchew zwykła 1 szt.
fasolka szparagowa 250 gram
groszek zielony w strąkach 2 garści
śmietana kwaśna 1 łyżka
śmietana do zup i sosów 12 % 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
woda zimna 2-3 łyżki
sól 1 łyżeczka
pieprz do smaku
koper świeży 4 łyżki 
natka pietruszki 2 łyżki 
maggi w płynie do smaku


Sposób przygotowania:
1.
Do gara wlewamy bulion. Wrzucamy kość. Groszek i fasolkę myjemy i dodajemy do bulionu wraz z solą. Wstawiamy na mały gaz.
2.
Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy tak długo, aż fasolką będzie mięciutka i mięso ugotowane. Usuwamy szumowiny z zupy. Kiedy mięso ugotuje się, wyciągamy i skubiemy. Wrzucamy do zupy.
3.
Doprawiamy do smaku maggi i pieprzem. Zagęszczamy mąką. Dodajemy zahartowaną śmietanę, koper i natkę pietruszki.

1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia