19 stycznia 2019

Przekąska z mięsem mielonym, szpinakiem i beszamelem

 Jedne obfite święta skończyły się, a już małymi krokami zbliżają się drugie, ale tym czasem wróciliśmy do codzienności, do naszych obowiązków. Do codziennego gotowania naszych ulubionych obiadów. Dla niektórych to rutyna, ale czasem po świętach chcemy jak najszybciej wrócić do naszej codzienności, dlatego przygotowałam idealną przekąskę do pracy, do szkoły i nie tylko. Takie małe tartaletki wypełnione pysznym beszamelem z mięsem i szpinakiem możemy zabrać wszędzie, ponieważ są małe i możemy bez problemu spakować je do plecaka czy torebki.  
Są chrupiące i wbrew pozorom bardzo pożywne.  









PRZEPIS

🌿 ciasto francuskie xxl 1 op. 
🌿 mięso mielone 300 g. 
🌿 cebula 1 szt. 
🌿 olej do smażenia 3-4 łyżki 
🌿 szpinak w brykiecie 4 brykiety 
🌿 vegeta natur 3 łyżeczki 
🌿 pieprz mielony 1/2 łyżeczki 

Do beszamelu  ↡
🌿 masło 1 łyżka
🌿 mąka pszenna 1 łyżka
🌿 mleko 1 szkl. 
🌿 mozzarella w kulce 1 op. 
🌿 sól, biały pieprz do smaku


Obraną cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać przyprawione vegetą natur i pieprzem mięso mielone. Przesmażyć na złoty kolor. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć kilka minut.
W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę i przysmażyć na jasny złoty kolor. Stopniowo wlewać mleko, energicznie mieszając. Podgrzewać kilka minut cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i białym pieprzem. Sos połączyć z przesmażonym mięsem. Dokładnie wymieszać. 
Foremką okrągłą lub szklanką wykroić porcje ciasta. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na środku każdej porcji nałożyć łyżkę farszu lub więcej ( brzegi ciasta mają być wolne, aby mogło wyrosnąć ). Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 15 minut, aż ciasto wyrośnie i zarumieni się, 5 minut przed końcem przekąski posypujemy odsączonym z wody i startym serem mozzarella. 




                   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia