24 lipca 2018

Ekspresowe drożdżówki z budyniem i borówkami

Przygotowanie drożdżówek zwykle drożdżowych jest długim procesem, z racji tego, że ciasto musi pewien czas odpocząć, by nam wyrosło i ciasto było elastyczne. Smaku nic nie przebije, ale jest świetny sposób,by drożdżówki przygotować w skróconym czasie z ciasta francuskiego, które jest niezwykłym wynalazkiem w kuchni. Sprawdza się w kuchni słodkiej jak i wytrawnej. Ciasto francuskie, budyń i owoce to genialne połączenie. Można je zrobić szybko, tanio i cieszyć się słodyczą smaku.





Ekspresowe drożdżówki z budyniem i borówkami

ciasto francuskie 2 op.
budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 op.
mleko 500 ml.
cukier 2 łyżki
masło 2 łyżki
cukier puder do obsypania
borówki 300-400 g. 

Budyń przygotować według wskazówek na opakowaniu, dodając na końcu masło. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. 

Ciasto francuskie wyłożyć na blaszce od piekarnika z papierem do pieczenia. Wyciąć szklanką kółka. Na środku każdego kółka nałożyć budyń i kilka borówek. Wstawić do piekarnia nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 min., aż się zarumienią. Ostygnięte posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia