23 maja 2018

Ciasto bezglutenowe z rabarbarem

Nie ma nic lepszego od ciasta z sezonowymi owocami. Moje ulubione, które można przygotować w kilka minut to najprostsze ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Nie potrzebujemy nawet miksera, wystarczy duża łyżka drewniana do mieszania. To ciasto zawsze wychodzi i smakuje dobrze z każdymi owocami. Jest puszyste i wilgotne. Rabarbar nadaje kwaskowatego i orzeźwiającego smaku a kruszonka uzupełnia to słodkością i chrupkością. Ciasto idealne na lato. Jest też lekkie, dzięki mące ryżowej i ziemniaczanej, co tworzy ciasto, ciastem bezglutenowym. 





PRZEPIS

jaja 3 szt.
mąka ryżowa 2 szkl.
mąka ziemniaczana 1 szkl. 
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kefir lub maślanka  3/4 szkl.
cukier 3/4 szkl. 
olej 3/4 szkl. 

rabarbar wg. uznania

Jaja roztrzepać. Dodać śmietanę i olej. Wymieszać łyżką drewnianą. Dodać cukier i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Przelać do formy wyłożonej pergaminem. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry. Wyłożyć na ciasto. 

Kruszonka

masło 2 łyżki
cukier 3 łyżki
mąka ryżowa 5 łyżek

Masło, cukier i mąkę umieścić w misce. Rozetrzeć wszystko razem palcami, aż powstaną grudki. Kruszonką posypać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut, aż się kruszonka zarumieni. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia