SERNIK SEZAMOWIEC

14:04:00

Sernik to najbardziej popularne, tradycyjne i najsmaczniejsze ciasto. Bez niego nie obejdzie się na świątecznym stole czy urodzinach. Każdy ma taki jeden, ulubiony sernik, który wspomina z dzieciństwa, kiedy to babcia czy rodzic robił właśnie taki pyszny sernik. Stara receptura polega na tym, by sernik był delikatny i puszysty jak chmurka, rozpływający się w ustach. W dzisiejszych czasach nie każdy może zjeść takich pyszności. Nietolerancja laktozy jest wszechobecna i uprzykrza życie. Na szczęście są produkty, które nie zawierają laktozy i można przygotować z nich wiele dań i słodkości. W mojej kuchni najczęściej jest to twaróg i śmietana. Twaróg lubi każdy domownik w mojej rodzinie. Najprostszy ze śmietaną i szczypiorkiem. Sernik to także deser, który często gości przy kawie i nie może go zabraknąć. 









PRZEPIS

Spód tortownica/ średnica 26 cm.

  • biszkopty okrągłe małe 1 op.

Biszkopty wykładamy w tortownicy. 

Masa serowa
  • twaróg półtłusty bez laktozy  Mlekovita 1 kg. ( trzykrotnie zmielony )
  • jaja 3 szt.
  • mąka kokosowa 3 łyżki
  • śmietana 18 % bez laktozy Mlekovita 150 g. 
  • erytrol 4 łyżki
  • tahini pasta sezamowa 100 % 3 łyżki 
  • wiórki kokosowe 3 łyżki

Twaróg umieszczamy w misie miksera. Dodajemy jaja, śmietanę, mąkę kokosową, erytrol, pastę sezamową i wiórki kokosowe. Wszystko miksujemy najpierw na wolnych obrotach miksera. Gdy składniki się połączą zwiększamy obroty i miksujemy około 1 minuty, aż nie będzie grudek. Jeżeli się pojawią grudki pasty sezamowej rozcieramy je łyżką. Gotową masę przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni z termoobiegiem. Na najniższym szczebelku w piekarniku wkładamy naczynie żaroodporne z wodą, pod sernikiem. Pieczemy około 30-40 minut, aż się zarumieni i boki sernika skurczą się. Odstawiamy do ostygnięcia.

Polewa
  • olej kokosowy 4 czubate łyżki
  • kakao 2-3 łyżki
  • cukier puder 4 łyżki
  • wiórki kokosowe do obsypania
  • płatki migdałów do ozdoby

Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier puder i kakao. Gotujemy na małym ogniu, aż składniki lekko zredukują się, cukier puder rozpuści się. Polewę wylewamy na sernik. Jeszcze ciepłą polewę posypujemy wiórkami kokosowymi i migdałami. Wstawiamy do lodówki. 

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Ale pysznie wygląda. Mój mąż będzie zadowolony jak mu zrobię takie cudo.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

KUCHNIA PAULETTES NA INSTAGRAMIE