13 lutego 2018

ZDROWE PLACUSZKI BANANOWE ( TYLKO 4 SKŁADNIKI)







ZDROWE PLACUSZKI BANANOWE 
Teraz jest moda na zdrowe jedzenie. Gdzie się nie obejrzę wszędzie widzę wielkie napisy ZDROWE, ZDROWIE, FIT itp. To  nawet dobrze, że ludzie chcą dbać o siebie, jeść zdrowo, uprawiać sport, a to wszystko po to, by dobrze czuć się ze sobą i w swoim ciele. Jeżeli będziemy przestrzegać pewnych zasad żywieniowych to osiągniemy sukces. Takim jednym przykładowym zdrowym posiłkiem np. śniadaniem a nawet deserkiem są placuszki bananowe. Ich skład jest prosty, przygotowanie szybkie. Nawet nie musimy dużo "garów" brudzić. Słodyczy dodają banany oraz owoce, którymi obłożymy sobie placuszki. Są delikatne, lekkie i w środku puszyste. 



PRZEPIS
  • banany 2 szt.
  • mąka ryżowa 2 łyki
  • jaja 2 szt.
  • masło orzechowe 2 łyżki
  • ulubione owoce lub z domowej spiżarni dżem
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Patelnie rozgrzewamy i smarujemy olejem koko. Nakładamy łyżką placuszki. Smażymy na małym ogniu, szybkim ruchem przekładamy na drugą stronę, aby zarumieniły się ( wystarczy chwila ). Gotowe placuszki obkładam owocami. 

5 komentarzy:

  1. masło orzechowe to bomba kaloryczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt masło orzechowe jest kaloryczne, ale są to zdrowe tłuszcze, których nasz organizm też potrzebuje. Wszędzie gdzie sie nie spojrzy na insta czy fb kulturyści, którzy dodają fit przepisy używają najczęściej właśnie masła orzechowego jako podstawę deseru. Wiadomo, masło orzechowe trzeba spożywać z umiarem jak wszystkie produkty, ale najlepiej wybierać te, które są z 100 % orzechów, bez konserwantów, masła palmowego i soli. Pozdrawiam serdeecznie :)

      Usuń
  2. Piękny blog, a placuszki... No cóż, wyglądają obłędnie, z chęcią schrupałabym takie na kolację :) Jestem wielką fanką pancake'ów i wszelkich placuszków, więc przechodząc na zdrowszą wersję diety, byłam nieco zmartwiona, że będę musiała z nich w dużej mierze zrezygnować. Ale potem trafiłam na przepisy dla gotujących zdrowo i trenujących i przekonałam się, w jak wielkim błędzie byłam :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tego typu placki polubiłam robić ze względu na dzieci - lubią na śniadanie. Fajne jest to że w zasadzie mogą być ze wszystkim. Ja osobiście wolę uproszczoną wersję na jogurcie i bez masła orzechowego, no i wszelakie wersje wytrawne - warzywne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia