28 lutego 2018

SERNIK NA ZIMNO Z CHAŁWOWYM SPODEM






SERNIK NA ZIMNO Z CHAŁWOWYM SPODEM
Takim serniczkiem przywołuje wiosnę, a raczej lato. Serniczek jest orzeźwiający z truskawkowo -jogurtowym musem. Aksamitny, z równymi warstwami i najlepszym spodem chałwowym. Pomysł na spód był spontaniczny. Od razu zaznaczę, że ciasto zrobił mąż z moją małą pomocą. Ten sernik to jego ulubiony i już nieraz był robiony z małymi zmianami. 

PRZEPIS
Spód
  • suchary 250 g. 
  • masło czekoladowe 400 g.
  • chałwa waniliowa lub czekoladowa 200 g.

Suchary umieszczamy w malakserze lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Chałwę rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do sucharów. Masło czekoladowe podgrzewamy w garnuszku, aby było płynne i wlewamy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na dno tortownicy o średnicy ok. 26 cm. ( nie mniejsza ). Wsadzamy do lodówki.

Masa serowa
  • twaróg z wiaderka 1 kg.
  • śmietana kremówka 30 % 250 ml.
  • cukier puder 3 łyżki lub wg. smaku
  • żelatyna 6 łyżeczek + woda 

Twaróg umieszczamy w misie miksera. Dodajemy cukier puder i miksujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i ponownie chwilę miksujemy. Żelatynę zalewamy zimną wodą ( mniej niż 2/3 szkl. ) mieszamy i odstawiamy do spęcznienia. Następnie podgrzewamy w garnuszku lub mikrofali tak, aby nie doszło do wrzenia, gdyż straci swoje właściwości żelujące. Gdy żelatyna będzie płynna, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Strużką wlewamy do masy serowej miksując na średnich obrotach.  Masę wylewamy na spód chałwowy i umieszczamy w lodówce.

Mus 
  • jogurt grecki 400 g.
  • truskawki mrożone 400 g.
  • cukier puder 2 łyżki lub wg. smaku
  • żelatyna 5 łyżeczek + woda

Truskawki rozmrażamy. Dodajemy jogurt i miksujemy blenderem. Dodajemy cukier puder.  Żelatynę zalewamy zimną wodą ( mniej niż 2/3 szkl. ) mieszamy i odstawiamy do spęcznienia. Następnie podgrzewamy w garnuszku lub mikrofali tak, aby nie doszło do wrzenia, gdyż straci swoje właściwości żelujące. Gdy żelatyna będzie płynna, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Strużką wlewamy do musu truskawkowego. Mus wylewamy na stężony sernik. Wstawiamy do lodówki.

RADA !
Jeżeli w naszym serniku zrobią się grudki żelatyny, należy misę z masą serową przed wylaniem na spód umieścić w większej misce z gorącą wodą i mieszać, aż masa będzie gładka. Tak przygotowana masa serowa nie będzie miała grud żelatyny. Tak samo postępujemy z musem truskawkowym. Sernik będzie idealny. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia