4 lutego 2018

PORADY BABUNI: MROŻENIE

Mrożone warzywa i owoce w trakcie przechowywania zachowują większość swych wartości odżywczych oraz walorów smakowych, a proces przygotowania mrożonek jest prosty i szybki. Podczas mrożenia następuje proces rozluźnienia struktury komórek. Dzięki temu czas gotowania warzyw mrożonych jest o 1/3 krótszy niż warzyw świeżych. 


Jak już każdy wie, najlepiej jest podpisywać woreczki, do których wkładamy warzywa lub owoce. W ten sposób unikniemy pewne mrożonkowe " nieporozumienia". Obok nazwy powinna być zawarta informacja z datą mrożenia, która przyda się  w ocenie świeżości. 

Do zamrażalnika można wsadzać wyłącznie schłodzone produkty. Jeśli więc blanszujesz warzywa, należy je ostudzić, aby były zimne. Dzięki blanszowaniu ( krótkie gotowanie ) warzywa zachowują cenne wartości odżywcze. Gorące warzywa zanurz na krótko w bardzo zimnej wodzie. Co blanszować? 
  • warzywa liściaste
  • groch
  • fasole
  • szparagi
  • kukurydzę
  • kalafior
  • brokuły
Czego nie blanszować?
  • marchew
  • papryka
  • cebula
  • czosnek
  • pietruszka
  • owoce

Główną zasadą jest to, że im szybciej coś zamrozisz, tym proces mrożenia będzie bezpieczniejszy. Mniej wpłynie na wygląd i właściwości odżywcze. Owoce i warzywa wkładaj do komory, która ma najniższą temperaturę ( -15/ -20 st. ). 

Jeśli chcesz, aby twoje przetwory  nie straciły barwy ani wartości odżywczych, pamiętaj o ich szczelnym opakowaniu. Najlepszym opakowaniem będzie szczelny pojemnik lub specjalne torebki do mrożenia dostępne w dużych supermarketach. 

Jeśli po wyjęciu z zamrażarki na powierzchni zauważysz kryształki lub zlepione owoce czy warzywa, prawdopodobnie uległy one rozmrożeniu. W takiej sytuacji lepiej produktu nie spożywać.

Aby owoce nie traciły intensywnego swojego koloru, przed mrożeniem miękkie owoce posyp cukrem ( odczekaj 10-15 min. ) lub odrobiną kwasku cytronowego i szczelnie zapakuj. 

Rozmrożonych owoców nie wolno długo przechowywać. Najlepiej zjeść je tego samego dnia. Absolutnie nie zamrażaj ponownie owoców. Grozi to zatruciem. 

Jeśli często korzystasz z gotowych mieszanek warzyw, stwórz własne! Po oczyszczeniu, pokrojeniu i blanszowaniu wymieszaj wszystkie składniki. Następnie całość podziel na porcje. Na woreczkach umieść nazwę: włoszczyzna, mieszanka do zup, zupa jarzynowa itd. oraz datę. 

Latem warto zamrozić:
  • marchew
  • cebulę
  • kawałki szparagów
  • groszek
Późną jesienią:
  • bakłażan
  • cukinia
  • talarki cebuli
  • paski kolorowej papryki
Zimą:
  • kawałki selera
  • brukselkę
  • pokrojony w talarki por



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia