14 grudnia 2017

SERNIK Z MALINAMI I KRUSZONKĄ








SERNIK Z MALINAMI I KRUSZONKĄ 
Pyszny, delikatny, lekko kwaśny, lekko słodki, kremowy i piękny. Tak określam ten sernik. Przygotowałam go na chrzciny mojej małej córeczki. Każdy był zachwycony i pytał co to za ciasto :) 

~~PRZEPIS~~
Ciasto
  • mąka 200 g. 
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cukier puder 4 łyżki
  • szczypta soli
  • masło ok. 80 g. 
  • śmietana kwaśna 1 łyżka
Masa serowa
  • twaróg z wiaderka 1 kg. lub trzykrotnie zmielony 
  • serek mascarpone 250 g. 
  • jaja 3 szt. 
  • cukier wanilinowy 1 op. 
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • cukier puder 4-5 łyżek ( lub do smaku ) 
Dodatkowo
  • maliny świeże lub mrożone ( odmrożone ) ok. 400 g. 
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • cukier puder do obsypania


Ciasto: Mąkę przesiać do misy miksera. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder, sól, masło pokrojone na mniejszą kostkę i śmietanę. Założyć hak do ugniatania ciasta i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedną większą i drugą mniejszą ( na kruszonkę ). Wsadzić do zamrażarki na ok. 1 h. Tortownicę o średnicy ok. 25 cm. wyłożyć pergaminem. Większą połówkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach nad tortownicą. Lekko ugnieść i wsadzić do nagrzanego piekarnika  do 180 stopni na około 15 minut, aż będzie złociste ciasto. Odstawić do ostygnięcia. 
Masa serowa: Ser umieścić w misie malaksera. Dodać jaja, serek mascarpone, cukry i mąkę. Zmiksować do połączenia się składników. Wylać na ostygnięty spód. 
 Dodatkowo: Maliny oprószyć mąką ziemniaczaną. Ułożyć na serniku. Drugą część ciasta zetrzeć nad sernikiem na tarce o dużych oczkach. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, najlepiej w kąpieli wodnej. Piec około 50 minut. Wierzch musi się przyrumienić. Ostygnięty sernik oprószyć cukrem pudrem. 

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię sernik :) Na święta wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę się podzielić zdjęciem jak Pani zrobi serniczek :)

      Usuń
  2. Sernik prezentuje się obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia