5 grudnia 2017

CIASTO ŁABĘDZI PUCH






CIASTO ŁABĘDZI PUCH

Do tego ciasta zabierałam się długo. Z racji, że wyprawiałam córeczce chrzciny ciasta piekłam sama, więc wykorzystałam moment i upiekłam właśnie te ciasto. W smaku przypomina rafaello. Ciasto jednym słowem jest pyszne! Biszkopt przełożony najlepszym kremem kokosowym jaki w życiu jadłam. Jest delikatne, takie lekkie a nawet puszyste jak chmurka. Jestem miłośniczką takich smaków.  Przepis zostaje już u mnie na długo! Utrwalony i przypieczętowany w moim małym zeszyciku. 

~~PRZEPIS~~
Biszkopt
  • jaja 5 szt.
  • cukier puder 3/4 szkl.
  • mąka pszenna 3/4 szkl.
  • mąka ziemniaczana 1/4 szkl. 
Krem
  • masło 200 g.
  • czerstwe bułki małe 3 szt. 
  • 3 szkl. mleka
  • cukier 1/2 szkl. 
  • cukier wanilinowy 1 op. 
  • wiórki kokosowe 150 g. 
Dodatkowo
  • dżem malinowy 1 słoik ( u mnie domowej roboty od babci ) 
  • śmietana kremówka 36 % 400 ml. 
  • śmietan fix 1 op. 
  • wiórki kokosowe 100 g. 
  • masło 1 i 1/2 łyżki
  • mleko letnie 1/2 szkl.
Biszkopt: Jaja ubijamy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę, aż będą robić się fałdki. Dodajemy stopniowo przesiane mąki, powoli mieszając. Gdy masa będzie jednolita, bez grudek, przelać do formy ok. 25x30 cm. wyłożonej pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 25-30 min, do suchego patyka. 
Krem: Bułki zalać 2 szklankami mleka. Gdy zmiękną zmiksować je blenderem. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. W rondelku podgrzać pozostałe mleko z cukrami. Dodać masę bułkowo- kokosową. Podgrzewać, aż masa zgęstnieje. W misie miksera ubić masło. Dodawać stopniowo po 1 łyżce ostygniętą masę kokosową. 
Dodatkowo: Śmietanę ubić na sztywno z śmietan fix. Na patelni roztopić masło i dodać wiórki kokosowe, podprażyć na złoty kolor. 
Składanie: Biszkopt przekroić na pół. Blat, który będzie spodem nasączyć połową mleka. Wysmarować dżemem i wyłożyć krem. Przykryć drugim blatem, nasączyć pozostałym mlekiem. Wyłożyć ubitą śmietanę. Obsypać wiórkami i wstawić do lodówki na noc. 

3 komentarze:

  1. intryguje mnie ten "bułkowy" krem, będę musiała kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy biszkopt pieczemy bez proszku do pieczenia? pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia