PRZEKŁADANIEC SEROWY Z MAKIEM I JABŁKAMI ( SIOSTRY ANASTAZJI )

11:30:00





PRZEKŁADANIEC SEROWY Z MAKIEM I JABŁKAMI 
( SIOSTRY ANASTAZJI )

Nie ukrywam, że bardzo długo zbierałam się do wypróbowania jakiegokolwiek przepisu siostry Anastazji. Jej książki kucharskie i przepisy można wszędzie dostać. Słyszałam, że jej przepisy są bardzo dobre, więc nadszedł czas bym i ja to oceniła. 
Na pierwszy rzut wybrałam skomplikowane i pracochłonne ciasto. Rzuciłam się od razu na głębokie wody...a co :D  Ciasto z moimi modyfikacjami. 

Ciasto jest naprawdę efektowne i smaczne. Każda warstwa smakowa jest dobrana, tworząc jedną spójną całość. Oczywiście ciasto wg. siostry Anastazji byłoby dla mnie za słodkie, dlatego zmniejszyłam ilość cukru. 
Ciasto składa się z dwóch warstw ciasta kruchego, przełożonego masą makową, która jest delikatna, masą serową, która jest puszysta i masą jabłkową, która neutralizują słodkość, nadając lekko kwaskowego smaku. Przekładaniec idealny na świąteczne stoły lub imprezki np. urodzinowe. Może być ciastem popisowym. 

~~PRZEPIS~~
duża blacha 

 CIASTO
  • margaryna ( Kasia lub Palma ) 200 g.
  • mąka 500 g. 
  • cukier puder 100 g. 
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • żółtka 3 szt. 
  • śmietana kwaśna 2 łyżki


Wszystkie składniki umieścić w misce miksera z hakiem do ugniatania lub zagnieść ciasto ręcznie.  Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na formę i upiec na złoty kolor w 200 stopniach około 10-15 min. ( należy obserwować, każdy piekarnik inny ).  Odłożyć do ostygnięcia.
Drugi placek na tę samą blachę wyłożyć i surowy przykryć masą makową i serową.

MASA MAKOWA
  • mak 200 g. 
  • jaja 3 szt.
  • cukier 100 g. 
  • miód 2 łyżki
  • masło 50 g. 
Mak sparzyć i zemleć. Z białek ubić pianę. Do maku dodać żółtka, cukier, miód i roztopione masło. Następnie stopniowo dodawać pianę z białek i wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć na surowe ciasto. 

MASA SEROWA
  • twaróg 0.5 kg. 
  • margaryna 100 g. 
  • cukier puder 100 g. 
  • jaja 5 szt. 
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Zemleć twaróg i dodać do margaryny z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek, dodać do masy i lekko wymieszać. Wyłożyć na masę makową. Piec w 180 stopniach przez 50 min. ( oryginalnie wg, przepisu, u mnie piekłam około 40 minut. z termoobiegiem ). , aż ser zarumieni się na złoto i lekko popęka, boki odejdą od formy. 

MASA JABŁKOWA
  • jabłka 1 kg. 
  • galaretka cytrynowa 1 op. 
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić na patelni i smażyć do miękkości. Dodać sypką galaretkę, wymieszać i i przez chwilę smażyć. Odstawić. 

POLEWA:
  • masa krówkowa 1 mała puszka
  • mleko 5 łyżek
Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać masę krówkową i mieszać do rozpuszczenia. Wylać na ciasto. 

PRZEŁOŻENIE CIASTA

Ciasto kruche- masa makowa- masa serowa- masa jabłkowa- kruche ciasto - polewa.
Wstawić do lodówki na noc. 


* białka z ciasta kruchego do odstawienia, mogą się przydać przy innym cieście


You Might Also Like

11 komentarze

  1. Bardzo smaczne ciasto - wiem bo kiedys robiłam. Pamiętam jak rozmawiałam z siostrą przez telefon (siostra mieszkała w akademiku) i spytała jakie ciasto upiekłam. Kiedy jej odpowiedziałam skrzywiła sie i powiedziała, że nie lubi takich połączeń i nie chce aby podawać to ciasto w paczce z jedzeniem, która miała zostać jej podana. Jednak z mamą podałyśmy - potem siostra zadzwoniła i powiedziała, że ciasto było pyszne i że za mało jej wysłałyśmy xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie rozumie o co chodzi z tymi ciastami kruchymi ? jedną część ciasta upiec potem a co z z drugą ? upiec razem już z tymi masami czy oddzielnie i nakryć te wszystkie masy? Bardzo prosze o odpowiedż. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak Pani pisze. Jedną pieczemy oddzielnie, potem przykrywamy nią masę z jabłek. A drugą razem z tymi wszystkimi masami tzw. z makiem i serem, oprócz jabłkowej :)

      Usuń
    2. Tylko te ciasto kruche z makiem i serem będzie głównym ciastem, podtrzymującym całość, a te co było oddzielnie pieczone będzie ciastem na wierzch.

      Usuń
  3. jak pięknie wygląda, super ciacho !

    OdpowiedzUsuń
  4. A twaróg mielisz jeden raz czy dwa??? I czy nie zapada ci sie masa serowa w tą masę makową jak wykładasz ją na wierzch??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej ! Twaróg zmielić najlepiej 3 razy, ewentualnie 2 razy. Masa serowa nie zapada się w makową, ponieważ makowa jest wystarczająco gęsta :)

      Usuń
  5. Dziękuję za expresową odpowiedź:)Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  6. A jaka wielkość blachy mniej więcej??? Mała czy duża??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co najmniej 35x 25 cm, może być troszkę większa też :)

      Usuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

KUCHNIA PAULETTES NA INSTAGRAMIE