OWOCOWY ŚMIETANOWIEC "RATAFIA"

13:39:00







OWOCOWY ŚMIETANOWIEC "RATAFIA"

Lato to czas, w którym jest najwięcej plonów. Jeśli mamy swoje ogrody i sady to te plony są najzdrowsze, ponieważ swobodnie dojrzewają na słoneczku i nie są pryskane wspomagaczami. 
Brzoskwinki czy malinki zawsze u nas znikają najszybciej. Dlatego w mgnieniu oka zebrałam najbardziej słodziutkie, czerwone malinki i czarną od słońca aronie by przygotować ciasto lata.
O tym, że owoce zawierają dużo cennych witamin i mają właściwości lecznicze to chyba każdy wie. Tego smaku owoców lata nie da się zapomnieć i powracamy do niego co rok.

~~SKŁADNIKI~~

  • biszkopty okrągłe 1 mała paczka 
  • śmietana kremówka 36 % 1 l.
  • serek mascarpone 250 g.
  • żelatyna 2 łyżki + woda do pokrycia żelatyny
  • maliny 200 g.
  • aronia 200 g. 
  • brzoskwinie 3 szt. 
  • cukier 4 łyżki + 1 łyżka
  • te same owoce do dekoracji

W tortownicy o średnicy 25-26 cm. Wykładamy biszkopty. 
Aronię myjemy i wsypujemy do garnuszka. Zasypujemy cukrem ( 1 łyżka ).  Gotujemy na wolnym ogniu, aż owoc puści soki i zmięknie. Następnie miksujemy blenderem i odstawiamy do ostygnięcia. 
Maliny miksujemy blenderem i odstawiamy. Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. 

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem ( 4 łyżki ) pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i ponownie chwilę miksujemy, aby masa była jednolita. Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Odstawiamy do spęcznienia. Kiedy spęcznieje podgrzewamy, aby była płynna ( nie może dojść do wrzenia żelatyny - straci właściwości żelujące ). Dodajemy do śmietany i mieszamy energicznie szpatułką lub rózgą kuchenną. Masę dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy aronie, do drugiej mus malinowy, a do 3 brzoskwinie. Na biszkopty wykładamy najpierw masę z aronią. Następnie masę malinową i brzoskwiniową. Ozdabiamy owocami i wstawiamy do lodówki na noc.

#MyVictorinox 




You Might Also Like

2 komentarze

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

KUCHNIA PAULETTES NA INSTAGRAMIE