3 sierpnia 2017

MLECZNY SERNIK KOKOSOWY






MLECZNY SERNIK KOKOSOWY
Sernik z grubym spodem z ciasta. W smaku przypomina pralinki rafaello. Masa serowa jest aksamitna z wyczuwalną nutą kokosa. Wierzch ciasta to krem z ubitej śmietany w połączeniu z białą czekoladą. Najlepsza kombinacja do ciast. Bardzo polecam. Nic tylko się zajadać. Sernik był zrobiony na dużą blachę, a i tak nie przetrwał dwóch dni. 

~~SKŁADNIKI~~
Spód:
  • mąka pszenna 2 szkl.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • żółtka z 3 jaj
  • śmietana kwaśna 12 % 4 łyżki
  • cukier 1/2 szkl.
  • masło 125g.
W misie miksera z hakiem do zagniatania umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy ciasto. Można zrobić to zwykłym mikserem za pomocą specjalnych widełek. Ciasto wykładamy łyżką zamaczaną w wodzie na blachę wyłożoną pergaminem. 

Masa serowa:
  • serek naturalny z wiaderka ( u mnie z Biedronki ) 1 kg.
  • drobny cukier 6 łyżek
  • wiórki kokosowe 7 łyżek
  • mleko w proszku 7 łyżek
  • żółtka z 3 jaj
  • jajko 1 szt.
  • kasza manna 2 łyżki
W misie malaksera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy do połączenia się składników. Można to zrobić zwykłym mikserem, ponieważ masa nie jest mocno gęsta. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut, do suchego patyczka. Odstawić do ostygnięcia.

Wierzch:
  • biała czekolada 200 g.
  • śmietana kremówka 400 ml. 
  • wiórki kokosowe do posypania
* pozostałe białka można użyć do czegoś innego
* przepis na dużą blachę do pieczenia

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać przestudzoną czekoladę i chwilę zmiksować, aż masa będzie jednolita. Wyłożyć na ostudzony sernik. Posypać grubą ilością wiórek. Wstawić do lodówki na 2 godziny. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia