17 marca 2017

TARTA ORZECHOWO CZEKOLADOWA ( BEZ MĄKI/ MASŁA I CUKRU BIAŁEGO )









TARTA ORZECHOWO CZEKOLADOWA ( BEZ MĄKI/ MASŁA I CUKRU BIAŁEGO )
Do tarty zabierałam się bardzo długo. Ze względu na ciąże moje ruchy są bardzo ślimacze. Zanim wszystko ogarnę mija cały dzień. Jednak gdy chce mi się bardzo słodkiego, ale zdrowego, czegoś co można jeść prawie bezkarnie wymyślam zamienniki słodkości ze sklepów. Jednak ostatnio ciągle mam pod górkę. Jak się okazało mój piekarnik nie chce ze mną współpracować i nawet przy bardzo niskiej temperaturze pieczenia spala mi ciasta :-( więc chyba niedługo nadejdzie czas na nowy piekarnik, bo ten już stracił swoją dożywotność. 
Pomimo utrudnień tarta wyszła przepyszna i aż sama jestem pod wrażeniem, że można stworzyć deser bez cukru kryształu, złych tłuszczów i kalorycznej mąki. Spód tarty to czekoladowe ciasto z płatków owsianych i orzechów laskowych. Spód pokrywa pianka o smaku toffi na bazie białek i jogurtu. Wierzch to chrupiąca kruszonka z orzechami. 
Aby ciasto było słodkie zamiast białego cukru wykorzystałam erytrol oraz miód. Miód ten pochodzi z pasieki, a więc nie jest sztuczny tak jak te na sklepowych pułkach. Ten miód jest prawdziwy i naturalny bez dodatku cukrów, dzięki czemu jest o wiele zdrowszy, a jego właściwości są cenne. Jedynym minusem jest cena, ale za dobry i zdrowy produkt warto zapłacić więcej.

~~SKŁADNIKI~~
Spód:
  • płatki owsiane zmielone 1 szklanka + 4 łyżki
  • orzechy laskowe lub włoskie zmielone 1/2 szklanki
  • olej kokosowy roztopiony 3 łyżki
  • żółtka 3 sztuki
  • miód prawdziwy, naturalny z pasieki bez dodatku cukrów 2 łyżki
  • kakao gorzkie 2 łyżki
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Masa:
  • białka 3 sztuki
  • erytrol 4 łyżki
  • miód prawdziwy, naturalny z pasieki bez dodatku cukrów 1 łyżka
  • budyń toffi 1 opakowanie
  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • jogurt naturalny gęsty lub grecki 3 łyżki
Dodatkowo:
  • orzechy laskowe lub włoskie 1 garść

~~METODA~~

Spód: W misie robota z hakiem umieścić wszystkie składniki. Zagnieść ciasto na niskich obrotach. Ciasto powinno być klejące i mokre. 3/4 ciasta wyłożyć łyżką na formę do tarty o średnicy 28 cm. Aby ciasto równomiernie rozłożyć łyżkę zanurzać w wodzie. 

Masa: Białka ubić, pod koniec ubijania, gdy masa zacznie robić się sztywna dodać erytrol i miód, dalej ubijając. Następnie wsypać budyń. Dodać olej i jogurt, zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Masę przelać na spód tarty. Z pozostałego ciasta odrywać strzępki i układać na piankowej masie. Między luki wsadzić orzechy.  Tartę piec w 170 stopniach w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Jeśli wierzch zacznie się spiekać przykryć folią aluminiową świecącą stroną do góry/ na wierzch.


Uwaga! 
Jeżeli ktoś nie ma robota z hakiem, może użyć miksera wymieniając końcówki te do ubijania na te do ucierania/ zagniatania. Ewentualnie spróbować ręcznie. 

DLA WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW ZNIŻKA 5 % NA PRODUKTY AGNEX NA HASŁO: ZDROWE-BAKALIE ( RABAT DO 30.04.2017 ) KLIKNIJ W GRAFIKĘ :)

 SKLEP AGNEX




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia