ROLLO Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM (HORTEX)

14:56:00







ROLLO Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM (HORTEX)
Dzisiaj jest mój dzień z Hortex ! :) Spontanicznie wpadłam na pomysł, aby przygotować coś zachwycającego, prostego, szybkiego i kolorowego, bo wymyślanie i gotowanie to moja pasja 2 w 1. Zatem zrobiłam rollo. Rollo to zawinięty placek tortilli z warzywami i mięsem. Jest to danie syte i w miarę szybkie do przygotowania. Przepis jest od podstaw na placki tortilli, a więc na pewno zdrowsze i smaczniejsze od tych sklepowych. Jednak rollo to nie tylko placki, ale także warzywa i mięsko drobiowe, które uzupełniają danie. Taki domowy fast food posmakuje każdemu, kto ceni dobrą domową kuchnię.

~~SKŁADNIKI~~
Tortilla:
* szklanka pojemność 250 ml. 
  • mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
  • mąka pszenna pełnoziarnista 1 i 1/2 szklanki
  • olej rzepakowy 1/3 szklanki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • gorąca woda 1 szklanka
Nadzienie:
  • warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami Hortex 2 opakowania
  • filety z piersi kurczaka 2 sztuki
  • olej do smażenia
  • sól 3/4 łyżeczki
  • pieprz 1/3 łyżeczki
  • sałata masłowa kilka liści
Sos:
  • majonez 3 łyżki
  • ketchup łagodny 3 łyżki 

~~METODA~~

Tortilla: Wszystkie składniki umieścić w misie robota z hakiem. Zagnieść ciasto na wolnych obrotach. Ciasto wyciągnąć i zagnieść ręcznie kilka razy. Włożyć do woreczka i odstawić, aby ciasto odpoczęło. 
Po 10 minutach ciasto uformować w wałek. Podzielić na około 8-9 części. Każdą rozwałkować na bardzo cienki placek ok. 2-3 mm. Tortillę umieścić na rozgrzanej patelni ( bez oleju ) i smażyć kilka sekund z obu stron, aż lekko zarumieni się ( nie można zbyt długo, ponieważ zacznie kruszyć się i nie zwiniemy tortilli ). 

Nadzienie: Warzywa przygotować według wskazówek na opakowaniu. Fileta umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić sola i pieprzem. Podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Dodać do warzyw. Wymieszać. 

Sos: Majonez wymieszać z ketchupem. 
Składanie: Każdy placek tortilli wysmarować cienką warstwą sosu. Ułożyć po 2 liście sałaty. Zawinąć dolny róg, a następnie zwinąć od lewego boku rulon ( nie zbyt ciasno ). Tortille owinąć w folię aluminiową. Do środka rollo włożyć nadzienie.

* Ciasto na tortillę można zagnieść ręcznie. 






You Might Also Like

0 komentarze