14 marca 2017

PLACUSZKI BUDYNIOWE








PLACUSZKI BUDYNIOWE
Delikatne i puszyste jak puch placuszki budyniowe. Budyń jest ewidentnie wyczuwalny. Są lekkie, a smażenie ich nie wymaga tłuszczu, bo nie przywierają do patelni. Złociste, idealne na śniadanie podane z marmoladą, dżemem lub owocami ze słoiczka. Dla mnie wystarczy sam cukier puder :) 

~~SKŁADNIKI~~

  • jaja 2 sztuki
  • cukier puder 2 łyżki
  • mąka 3 łyżki
  • budyń waniliowy lub inny smak 1 opakowanie
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki 
~~METODA~~

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder i dalej ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy żółtka i olej. Delikatnie mieszamy. Następnie przesianą mąkę i budyń z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką, aż nie będzie grudek.

Patelnie rozgrzewamy ( można wysmarować cienką warstwą oleju - ja smaruje ręcznikiem papierowym, dzięki czemu ściągam nadmiar oleju ). Nakładamy łyżkę masy na patelnię. Smażymy na bardzo małym ogniu, aż się zarumienią z obu stron. 


3 komentarze:

  1. alez pysznie wyglądają, ja od czasu do czasu do naleśników tez dodaje proszek budyniowy

    OdpowiedzUsuń
  2. Byłabym szczęśliwa, gdyby ktoś mi takie zrobił na śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszly przepyszne ,polecam x truskawkami.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia