16 lutego 2017

ROLADA Z MUSEM CZEKOLADOWO NUGATOWYM I KREMEM BRZOSKWINIOWYM









ROLADA Z MUSEM CZEKOLADOWO NUGATOWYM I KREMEM BRZOSKWINIOWYM
Delikatny mus czekoladowo nugatowy i krem brzoskwiniowy owinięty w pyszny biszkopt. Mus jest słodki, a krem lekko kwaskowy, dzięki temu każda warstwa ma swój smak. Smaki komponują się ze sobą i tworzą idealny duet. 

~~SKŁADNIKI~~

Biszkopt:
  • jaja 4 sztuki
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cukier puder 8 łyżek 
Krem brzoskwiniowy:
  • brzoskwinie w puszce 1 puszka
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie
  • sok z cytryny 2-3 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
Mus czekoladowo nugatowy:

  • wafelki o smaku nugatowym Lusette 2 opakowania
  • czekolada mleczna 200 gram
  • śmietana kremówka 36 % 200 gram
  • mleko 200 mililitrów
  • żelatyna 2 łyżeczki + woda do pokrycia żelatyny
Dekoracja:

  • czekolada mleczna 50 gram
  • wafelek o smaku nugatowym Lusette 1 opakowanie
  • mleko 3 łyżki
  • pomarańcza lub brzoskwinia

~~METODA~~

Biszkopt: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jaja umieścić w misie miksera. Dodać cukier puder i miksować na najwyższych obrotach, aż masa podwoi się i będzie puszysta. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo partiami dodawać do masy, mieszając delikatnie szpatułką, aby masa nie opadła. Wylać równomiernie na blachę piekarnikową wyłożoną pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 8-10 minut, aż ze złoci się. Ciepły biszkopt przełożyć na czystą ściereczkę pergaminem do góry. Pergamin delikatnie ściągnąć. Zwinąć ciasno roladę wzdłuż krótszego boku wraz ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia. 

Krem brzoskwiniowy: Brzoskwinie wraz z syropem miksujemy blenderem na mus. Do musu dodać budyń, cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Przelać do garnuszka i wstawić na gaz. Gotować na małym ogniu, aż krem zacznie gęstnieć. Ciepły krem wylać na zimny odwinięty biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia. 

Mus czekoladowo nugatowy: W rondelku zagrzać mleko, doprowadzając prawie do wrzenia.Wyłączyć gaz. Dodać zmiksowaną blenderem czekoladę i wafelki. Mieszać, aż wszystko rozpuści się. Odstawić. W kubeczku wymieszać żelatynę z zimną wodą. Odstawić do spęcznienia. Do miseczki lub większego kubka wlać gorącą wodę i wstawić kubeczek z żelatyną. Mieszać, aż rozpuści się. Ciepłą żelatynę dodać do roztopionej czekolady. Dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno.Dodać do czekolady, mieszając szpatułką. Gdy masa zacznie tężeć wylać na krem brzoskwiniowy. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie, niezbyt mocno ściskając zwinąć roladę. Roladę przełożyć na tace i wstawić do lodówki. 

Dekoracja: Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Polać roladę robiąc zygzaki. Wafelki Lusette pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na cieście. Pomarańcze lub brzoskwinie pokroić w paski i ułożyć między wafelkami. Ciasto powinno stać w lodówce. 


1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia