3 lutego 2017

DEVOLAY Z SZYNKĄ I SEREM







DEVOLAY Z SZYNKĄ I SEREM
Devolay to roladki drobiowe wypełnione pysznymi farszami. Jednym z nich jest szynka i ser. Można spotkać się z tradycyjnym farszem czyli pieczarki i ser lub masło i natka pietruszki, które wypływa po przekrojeniu. Te najczęściej podawane w restauracjach. Devolay powinny być smażone na głębokim oleju, dzięki temu nie rozwalają się, mięso jest soczyste, a wierzch chrupiący i złocisty. 

~~SKŁADNIKI~~

  • duże filety drobiowe 3 sztuki
  • ser gouda w plastrach około 200 gram
  • ulubiona szynka drobiowa około 12 plasterków
  • przyprawa do kurczaka 1 czubata łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • jaja 2 sztuki
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia


~~METODA~~



Filety myjemy, osuszamy. Kroimy wzdłuż na pół. Rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Każdy rozbity filet oprószamy przyprawą ( przyprawę do kurczaka mieszamy z solą i pieprzem ) z jednej strony. Układamy plaster sera, plaster szynki, plaster sera i szynki. Ciasno zwijamy. 

Jajka roztrzepujemy. Zanurzamy roladki. Następnie obtaczamy w bułce tartej. Ściskamy dłońmi, aby bułka tarta dokładnie przywarła w każdym kącie. 
Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. Umieszczamy  devolay i smażymy na złoty kolor z każdej strony. 
Odsączamy na ręczniku papierowym. 


1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia