8 lutego 2017

BRZOSKWINIOWY SERNIK GOTOWANY









BRZOSKWINIOWY SERNIK GOTOWANY
Sernik gotowany to taki, którego nie trzeba piec w piekarniku. Jest bardzo puszysty z wyczuwalną nutą brzoskwini, przypominającej smaki lata. 
Ostatnio na blogu pojawiają się przepisy, które nie są trudne w przygotowaniu i nie wymagają długiego stania w kuchni, ale są za to bardzo smaczne. 
W serniku spód stanowią herbatniki. Masa ma smak brzoskwini. W samym środku są brzoskwinie, jeszcze bardziej podkreślające smak. Wierzch to ubita śmietana obsypana wafelkami czekoladowymi, które stały się idealną posypką. 

~~SKŁADNIKI~~

  • twaróg półtłusty zmielony dwukrotnie 750 gram
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • brzoskwinie w puszce 1 puszka
  • budyń brzoskwiniowy lub śmietankowy 1 opakowanie
  • jaja 4 sztuki ( osobno białka i żółtka )
  • masło 200 g.
  • herbatniki około 60-80 gram
  • śmietana kremówka 36 % około 400 ml.
  • sok z cytryny 2 łyżki 
  • cukier 1 łyżeczka
  • wafelki Lusette smak czekoladowy 2 opakowania
  • (http://lusette.pl/)

~~METODA~~

Brzoskwinie odsączamy z soku ( syrop nie wylewamy ). Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, cały czas ucierając. Następnie dodajemy łyżka po łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami do masy twarogowej. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przelewamy masę do dużego garnka i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby masa nie przypaliła się. Kiedy zagotuje się dodajemy rozrobiony budyń ( budyń mieszamy z syropem brzoskwiniowym 1/2 szklanki ). Mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy. 

Na blaszce 25x 30 cm. wykładamy herbatniki. Na herbatnikach układamy pokrojone w mniejsze kawałki brzoskwinie i wylewamy ciepłą masę z sera. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i soku cytryny. Wykładamy na zimny sernik. Wafelki rozgniatamy i posypujemy na sernik. Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. 


13 komentarzy:

  1. lubię gotowane serniki; nie pomyślałam dotąd, żeby połączyć taki z owocami

    OdpowiedzUsuń
  2. witam! wspaniałe ciasto,mam pytanie-co robimy z brzoskwiniami z puszki i co to za warstwa położona na ciastkach brzoskwiniowa? czy czegoś tu nie brakuje w ykonaniu pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzoskwinie wykładamy pokrojone na herbatniki. Na nie wylewamy masę sernikową. Pozdrawiam i dziękuje za uwagę :)

      Usuń
  3. Chyba jeszcze nigdy nie jadłam sernika gotowanego :) Boski!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. a co z brzoskwiniami z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykładamy pokrojone na herbatniki :) Dziękuje za uwagę, już przepis poprawiłam :)

      Usuń
  5. A CO Z BRZOSKWINIAMI ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykładamy pokrojone na herbatniki, które zalewamy serem :) Błąd już poprawiony :)

      Usuń
  6. A ser skąd? w "metodzie " ani słowa o nim !! A kto zjadł brzoskwinie?? I kto wypił ten sok, który należało zostawić? :-):-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, zgadza się, gapa ze mnie :) Przepis już poprawiony, ale dla jasności ser dodajemy po żółtkach dalej miksując. Brzoskwinie wykładamy na herbatniki, które zalewamy gotową masą serową. W soku rozrabiamy budyń ( 1/2 szkl ) resztę można wypić :D

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Zaraz po żółtkach, stopniowo, łyżka po łyżce, aż masa będzie jednolita :) cały czas miksując. Białka mieszamy już szpatułką, nie miksujemy, ponieważ opadnie nam pianka.

      Usuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia