MEDALIONY DROBIOWE

10:21:00







MEDALIONY DROBIOWE

Medaliony to bardzo smaczne kotleciki. Kotleciki, które w środku są soczyste, a na zewnątrz chrupiące. Jednak to nie są kotlety mielone. Takimi będą zajadać się dzieci, bo przypominają nuggetsy. Nikt się im nie oprze. Prosty przepis, a smaczny.

~~SKŁADNIKI~~
  • mięso gulaszowe drobiowe ok. 400 g. 
  • żółtko z 1 jaja
  • ząbek czosnku drobno posiekany
  • majeranek 1 łyżeczka
  • sól peklowa 1/2 łyżeczki
  • przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • bułka tarta kukurydziana do obtoczenia 
  • olej rzepakowy do smażenia

~~METODA~~

Mięso zmielić w maszynce do mielenia. Doprawić czosnkiem, majerankiem, pieprzem, solą, przyprawą uniwersalną. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na noc lub conajmniej kilka godzin. 
Na następny dzień dodać żółtko i bułkę tartą. Dokładnie wymasować. Na wilgotne dłonie nabierać mięso. Mocno spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej kukurydzianej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

You Might Also Like

1 komentarze