PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

11:22:00






Paszteciki to jedno z dań, które kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Może dlatego, że zapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami.  
Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym.
Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej podać z czerwonym barszczem. 


SKŁADNIKI OK. 30 SZT.:
Ciasto:

  • mąka pszenna 550 g. 
  • jaja średnie 3 szt.
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżka
  • suche drożdże 1 op. (8-10 g.)
  • masło roztopione, ostudzone 100 g. 
  • mleko letnie 1/2 szkl. 
Farsz:
  • pieczarki 500 g. 
  • kapusta kiszona 800 g. 
  • sól, pieprz do smaku
  • cebula 2 szt.
  • olej do smażenia
  • woda 3/4 szkl.
Dodatkowo:
  • jajko 1 szt. 
  • sezam lub mak do posypania 
METODA:
Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać drożdże, sól, cukier, mleko, masło i jaja. Zagnieść ciasto. Zagniatać tak długo, aż będzie miękkie (może być lekko kleiste). Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. 

Farsz: Jeżeli kapusta jest mocno kwaśna, opłukać wodą. Poszatkować i wrzucić do gara z rozgrzanym olejem. Podsmażyć na średnim ogniu. Po paru minutach wlać wodę i gotować, aż kapusta zmięknie i woda odparuje ok. 1 godziny.   
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do cebuli. Smażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Doprawić solą i pieprzem. 
Kiedy kapusta zmięknie dodać pieczarki i wymieszać.

Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Ok 2 cm od brzegu nakładamy wzdłuż farsz. Zawinąć, tak aby farsz nie wyleciał. Odciąć resztę ciasta. Każdy wałek przeciąć na małe prostokąciki. Ułożyć na blaszce do pieczenia z wyłożonym pergaminem. Każdy pasztecik wysmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać makiem lub sezamem.  Piec ok 10 min. w 170 stopniach.
 


You Might Also Like

3 komentarze

  1. W tym roku również przymierzam się do takich pasztecików :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są bardzo dobre! :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.