KAWA CAPPUCCINO PIERNIKOWA

14:14:00

Nie ma nic lepszego niż delikatne i rozgrzewające cappuccino o świątecznych aromatach ! Zapach cynamonu, anyżu, imbiru, to wszystko co kojarzy się ze zbliżającymi się świętami. Kawa prosta w przygotowaniu, więc może ją zrobić każdy, kto tylko ma chęci, by trochę potem się po delektować pod kocykiem, z dobrą książką np. kucharską :) lub w każdy inny sposób.
I ta pyszna pianka...od której chce się więcej i więcej. 







SKŁADNIKI NA 1 FILIŻANKĘ:

  • woda przegotowana gorąca 3/4 filiżanki
  • kawa rozpuszczalna 1 i 1/2 łyżeczki
  • czekolada mleczna 3 kostki
  • przyprawa do piernika 1/2 łyżeczki
  • mleko 3, 2 % gorące, ale niezagotowane 1/4 filiżanki
  • ewentualnie cukier ( u mnie 1/2 łyżeczki )
  • kakao do posypania
METODA:
Do wody w szklance lub garnuszku dodajemy kawę, czekoladę, przyprawę i ewentualnie cukier. Dokładnie mieszamy, aż czekolada rozpuści się. Przelewamy do filiżanki. 
Mleko ubijamy ubijaczką. Jeśli ktoś nie ma umieszczamy mleko w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy, aż powstanie pianka. Piankę wylewamy na cappuccino. Posypujemy kakao. 

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Cudowna, takie smaki w sezonie jesień-zima lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawa rozpuszczalna w cappuccino??? To czyste przestępstwo i profanacja tego boskiego napoju :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak kawa rozpuszczalna, a to dlatego, że jestem w ciąży i wolę delikatniejsze smaki, a prawdziwej kawy unikać :) to nie jest żadne przestępstwo. Ludzie mają różne gusta i każdy robi tak jak lubi. Ja lubię takie cappuccino, więc dziele się przepisem z innymi :). Najpierw trzeba spróbować, a później oceniać. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń