4 listopada 2016

DELIKATNA BISZKOPTOWA SZARLOTKA

Ciasto jesienne z pyszną marmoladą jabłkową i powidłami śliwkowymi. Ciastem jest delikatny biszkopt, który rozpływa się w buzi. Jest to takie ciasto, które dobrze i równo kroi się, dzięki czemu prezentuje się elegancko. Idealne na różne okoliczności, a przy tym proste do zrobienia. 




SKŁADNIKI:

  • jaja 7 szt.
  • mąka pszenna 1 szkl. 
  • cukier puder 1 szkl.
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki

  • woda przegotowana zimna 2/3 szkl. 
  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder 1 łyżka 

  • marmolada jabłkowa ok. 1 kg 
  • galaretka np. cytrynowa 2 op. 
  • powidła śliwkowe 5 łyżek 
  • cynamon 1/2 łyżeczki

  • śmietana kremówka 150 ml. 
  • mascarpone 250 g. 

METODA:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier puder cały czas miksując, aż piana będzie sztywna. Dodać żółtka, wymieszać szpatułką. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając szpatułką. Masę podzielić na  dwie równe części. Formę 35x 20 cm wyłożyć pergaminem i wylać jedną część ciasta. Piec ok. 12-15 min. w 180 stopniach ( najlepiej do suchego patyczka ). Z druga połową postąpić tak samo.

Kiedy blaty biszkoptów ostygną, jeden przełożyć z powrotem do formy wierzchem do dna (po to, aby lepiej nasączył się blat) Nasączyć ponczem przygotowanym z wody, soku cytryny i cukru pudru. Wysmarować powidłami. 

W garnku umieścić marmoladę jabłkową. Dodać cynamon i mieszać, gdy masa zacznie pyrkotać dodać galaretki i energicznie mieszać, aż się rozpuszczą. Masę jabłkową przelać na biszkopt. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć ponczem.

Śmietanę kremówkę ubić ( nie całkiem na sztywno ) dodać mascarpone i dalej ubijać, aż masa będzie sztywna. Wyłożyć na biszkopt ( można przełożyć do rękawa cukierniczego i stworzyć wzorki ). Ciasto umieścić w lodówce na co najmniej 2 godziny. 

5 komentarzy:

  1. Wspaniała! Aż ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłek z powidłami jeszcze nie łączyłam, ale brzmi ciekawie :) ciasto wyszło naprawdę super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Da się kupić marmoladę z jabłek??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba kiedyś gdzieś widziałam, ale nie jestem pewna.

      Usuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia