30 października 2016

ŚWIĄTECZNY BIGOS 3-DNIOWY

Bigos chyba każdemu kojarzy się ze świętami i tradycją. Najlepszy to taki z dobrej kapusty kiszonej, przygotowywany przez 3 dni, wtedy wówczas nabiera lepszego smaku, a po kuchni rozchodzą się kuszące aromaty. W moim domu rodzinnym taki bigos zawsze jest na święta, a najlepszy robi mama. Teraz i ja znam recepturę na najlepszy bigos. 





SKŁADNIKI:

  • kapusta kiszona 4 kg. 
  • kiełbasa np. śląska ok. 1 kg. 
  • mięso mieszane (drobiowe, wieprzowe) np. łopatka, szynka, ćwiartki z kurczaka)800 g. wieprzowe, 3 szt. średnie ćwiartek z kurczaka
  • boczek surowy wędzony 300 g. 
  • liście laurowe 5 szt.
  • ziele angielskie 5 szt. 
  • suszone grzyby 1 duża garść
  • powidła śliwkowe domowej roboty 3 łyżki 
  • śliwki suszone 5 szt. 
  • kostka rosołowa 2 szt.
  • przyprawa do bigosu do smaku 
  • przecier pomidorowy 2 łyżki 
  • woda ok. 1 i 1/2 szkl. + do podlewania
  • olej do smażenia 
  • przyprawy do mięsa: 
a) przyprawa do mięs Delikata 2 łyżki 
b) pieprz 1/2 łyżeczki 
c) majeranek suszony 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pierwszego dnia kapustę opłukać,poszatkować i wrzucić do dużego gara. Wlać wodę i gotować, gdy woda w garze z kapustą zagotuje się, wymienić wodę na nową. Ogólnie gotować kapustę 1 godzinę. 

Drugiego dnia dodać ziele angielskie,przyprawę do bigosu,liście laurowe, pokruszone kostki rosołowe, grzyby, doprawione mięso, pokrojone w kostkę i podsmażone do miękkości ( drobiowe oskubane ), podsmażoną kiełbasę w kostce i boczek. Co jakiś czas dolewać wodę, aby bigos nie przywarł do dna. Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. 


Trzeciego dnia dodać śliwki, powidła i przecier pomidorowy. Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i sprawdzając, aby bigos nie przypalił się.

Jeżeli ktoś chce, może dodać do bigosu 1/2 szkl. wytrawnego czerwonego wina w trzecim dniu gotowania.
 

4 komentarze:

  1. Ciekawa jestem dodatku śliwek i powideł, bo u mnie w domu nikt ich nie dodawał do bigosu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować, być może przypadnie do gustu :)

      Usuń
    2. Ze śliwkami jest bardzo dobry.

      Usuń
  2. Ja też daje śliwki,w różnych przepisach można spotkać,a najlepiej u kogoś znajomego spróbować .............

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia