4 sierpnia 2016

KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM

Naszła mnie ochota na klopsiki w mocno kremowym sosie pomidorowym. Przygotowanie ich jest proste, a efekt końcowy zadowalający. Klopsiki są niewielkiej wielkości, w kształcie małych kulek, otulone sosem z dodatkiem ziół. My takie klopsiki lubimy jeść z makaronem, ale można także z ryżem. 





SKŁADNIKI:

Klopsiki:

  • mięso mielone wieprzowe 300 g. 
  • mięso mielone drobiowe 200 g. 
  • czosnek 1 ząbek
  • sól 1/2 łyżeczki
  • kucharek 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1/3 łyżeczki
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
  • suszona natka pietruszki 1 łyżeczka
  • jajko
  • kasza manna 1 łyżka
  • olej do smażenia
Sos:
  • pomidory w puszce 1 puszka
  • przecier pomidorowy 3 łyżki
  • pieprz do smaku
  • bulion warzywny 500 ml
  • majeranek 1 łyżka
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • śmietana kwaśna 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka + woda
  • cukier 1 łyżka lub do smaku

METODA:
Klopsiki: Mięso mielone, sól, pieprz, kucharek,czosnek granulowany,natkę pietruszki, jajko, kasze mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek razem wymieszać. Na mokre dłonie nabrać trochę mięsa i uformować małe kulki. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć z każdej strony klopsiki. Przełożyć do garnka.

Sos: Klopsiki zalać bulionem i gotować na małym ogniu. Pomidory w puszce zmiksować blenderem razem z przecierem i dodać do bulionu. Gotować ok. 35 min. Po tym czasie dodać majeranek, pieprz i natkę pietruszki. Klopsy wyciągnąć i zagęścić mąką sos. Odstawić z palnika. Dodać zahartowaną śmietanę. Klopsiki z powrotem umieścić w garnku z sosem. Podawać z makaronem, ryżem lub z chlebem. 

1 komentarz:

  1. Klopsiki wyglądają bardzo zachęcająco, a kolor sosu aż cieszy oczy, na pewno danie jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia