DROŻDŻOWE CIASTO PROFI

19:23:00

Drożdżowe placki wszyscy lubią, zwłaszcza te z owocami lub pizzę. Z ciasta drożdżowego można stworzyć wiele pyszności takich jak np. placek wytrawny z nadzieniem z paszteciku i warzyw. 

Zgodnie z moja wyobraźnią powstało ciasto z logo firmy Profi. Było to trudne zadanie, bo ciasto drożdżowe jest bardzo elastyczne i trudno wycina się pewne kształty, zwłaszcza te drobne elementy, szczegóły. Jednak przy dużej chęci, motywacji i cierpliwości można pokombinować i przy tym dobrze się bawić. Dla takich jak ja to zabawa i miło spędzony czas w kuchni. Wygląd końcowy może zaskoczyć niejedną osobę. 


Placek można zajadać popijając barszczykiem. Jest smaczny na ciepło jak i na zimno. 










SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • mąka pszenna 450 g. + do podsypywania
  • drożdże suche 8 g. 
  • mleko ciepłe 200 ml. 
  • jajko 1 szt. 
  • sól 1 łyżeczka
  • olej 3 łyżki
Farsz:

  • Wielkopolski pasztet z drobiem firmowy "Profi" 3 op. (393 g.
  • marchew 1 szt.
  • groszek zielony 1/4 szkl. 
Dodatkowo:
  • żółtko z 1 jaja

METODA:
Mąkę przesiać razem z drożdżami i solą. Wbić jajko, wlać mleko i olej. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto, podsypując mąką. Zagniatać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, podwojenia masy. 

Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z groszkiem i pasztetem. 

Ciasto drożdżowe podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Na dwóch plackach odrysować nożem talerz średniej wielkości. Na jednym wyłożyć farsz. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym żółtkiem i przykryć drugim okrągłym plackiem. Boki docisnąć widelcem, aby ciasto nie odkleiło się i ponownie cały placek wysmarować żółtkiem. Ze skrawek ciasta zagnieść ciasto, które będzie potrzebne do pozostałych części.

Z ostatniego placka wyciąć pozostałe elementy wzorując się logo firmy Profi. Kiedy ciasto będzie gotowe całe wysmarować żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 30- 35 min., aż zarumieni się.


 




Zapraszam na:



You Might Also Like

0 komentarze

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.