29 lipca 2016

DORSZ NA SZPINAKOWEJ PIERZYNCE

Dorsz to bardzo smaczna i zdrowa ryba, niestety niedoceniana jak każda inna ryba. Ma białe mięso. Jest podstawą wielu popularnych dań np. takich jak zupa rybna. Można przygotowywać go na wiele sposobów. Niektórzy smażą filety w panierce, jeszcze inni pieczą rybę w piekarniku. Czasem wystarczy sok z cytryny, kilka ziół i aromatyczne danie gotowe.

Dorsz, którego przygotowałam jest zdrowy, lekki i smaczny. Filety odpowiednio zamarynowane są bardzo aromatyczne. Sos przygotowany na bazie szpinaku i sera feta, tworzy zieloną bazę pod rybę.
Dzięki czemu danie jest proste, ale estetyczne. Każdy szczegół jest dokładnie dopracowany, dzięki czemu można delektować się każdym kęsem. 









SKŁADNIKI:

  • filety z dorsza 2 szt.
  • szpinak mrożony siekany 300 g. ( odmrożony )
  • czosnek 3 ząbki
  • sok z cytryny ok. 2 łyżek
  • sól i pieprz do oprószenia ryby
  • natka pietruszki siekana 4 łyżki
  • bulion warzywny 300 ml. 
  • ser feta  classic Apetina 150 g.
  • pieprz do smaku
  • masło klarowne 2 łyżki 
METODA:
Filety z dorsza pokroić na mniejsze części. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i natką pietruszki z obu stron. Natrzeć posiekanym bardzo drobno czosnkiem. Skropić cytryną. Wstawić do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku na noc. 

Na patelni rozgrzać masło, ułożyć kawałki ryby i przysmażyć, aż się zarumieni ( nie zbyt długo ). Wyciągnąć rybę na talerz z ręcznikiem papierowym. Na tej samej patelni umieścić szpinak. Chwilę podsmażyć i wlać bulion. Gotować, aż lekko odparuje. Dodać pokruszoną fetę. Wymieszać, aż powstanie jednolity kolor. Sos doprawić pieprzem. Do sosu można włożyć kawałki ryby.

UWAGA!
Jeśli szpinak nie jest siekany, sos należy zmiksować blenderem, aby konsystencja była kremowa. Można podawać z ryżem lub ziemniakami.



Twoja kuchnia ma to coś

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia