CIASTO KINDER COUNTRY (PIECZONE)

12:33:00

Każdy już chyba widział i słyszał o cieście kinder country bez pieczenia.
Ja stworzyłam swoją własną wersję ciasta pieczonego, według mojego gustu i smaku. 

Ciasto jest czekoladowe przełożone pysznym kremem z dodatkiem ryżem preparowanym w miodzie.
Dzięki temu krem ma całkiem inny smak. Wierzch oblany czekoladą i posypany ryżem.
No pycha !








SKŁADNIKI:
Biszkopt:

  • jaja 6 szt.
  • mąka 3/4 szkl,
  • cukier 3/4 szkl.
  • kakao 3 łyżki
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Krem:
  • mleko w proszku 2 szkl. 
  • mleko 3.2 % 1/2 szkl.
  • cukier waniliowy 1 op. 
  • masło miękkie 250 g. 
  • śmietana kremówka 500 ml. 
  • cukier 4 łyżki 
  • ryż preparowany w miodzie  3 szkl. 
Dodatkowo: 
  • ryż preparowany w miodzie 1 szkl.
  • mleczna czekolada  100 g. 
  • powidła śliwkowe lub truskawkowe
METODA:
1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, dalej miksując na najwyższych obrotach, Dodać żółtka,  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i kakao, wymieszać szpatułką, aż powstanie gładka, puszysta masa. Przelać do formy 24x24 cm.wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 25-30 min, do suchego patyczka. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2. Krem: Mleko w proszku zmiksować z miękkim masłem na puszystą masę ( ważne, aby masło było miękkie, inaczej masa może zważyć się lub powstaną grudki ). Mleko zwykłe zagotować z cukrami. Odstawić do ostudzenia. Wlać do masy z mleka w proszku. Zmiksować. Kremówkę ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i wymieszać szpatułką ( nie mikserem, ponieważ może nam się zrobić masło z kremówki ). Na koniec wsypać ryż w miodzie. Wymieszać. 
3. Przekładanie: Biszkopt delikatnie  przekroić na 3 blaty. Blat pierwszy przełożyć 3/4 kremem. Przykryć drugim blatem ciasta, wysmarować powidłami, przykryć ostatnim blatem, który wyłożyć pozostałym kremem. Posypać ryżem w miodzie i polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Wstawić do lodówki na noc.

UWAGI:
Jeśli ktoś nie ma ryżu preparowanego w miodzie, może zastąpić go pszenicą w miodzie.
 

You Might Also Like

8 komentarze

  1. świetne ciacho;na pewno smakowało wybornie...też robiłam ciasto z ryżem preparowanym pod nazwą''BIAŁY LION'' polecam;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2016/05/ciasto-biay-lion.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiałam Kinder Country - ciekawy pomysł na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto super, jednak jest jedno "ale" nie użyłaś ryżu preparowanego w miodzie, tylko pszenicę w miodzie, a to znacząca różnica ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieeeee...użyłam ryżu preparowanego w miodzie. ..czemu tak pani pisze skoro nie wie? Ja lepiej wiem co wykorzystałam w przepisie. Pozdrawiam

      Usuń
    2. http://www.pal-kom.pl/RYZ%20W%20MIODZIE%20PUFKI.html

      ale jeśli ktoś nie ma to może zastąpić pszenicą w miodzie i po kłopocie :)

      Usuń
    3. Piszę tak, ponieważ na zdjęciach widnieje pszenica a nie ryż, przepraszam, jeśli się mylę ;)

      Usuń
    4. No to myli się pani :)

      Usuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.