3 maja 2016

CIASTECZKA PIEGUSKI

Ciasteczka pieguski można spotkać w sklepie. Ja mam przepis na szybkie i proste domowe pieguski. 
Nie dość że przyjemnie chrupią w buzi to jeszcze duża frajda przygotowując je. 



SKŁADNIKI:
  • mąka pszenna 200 g. + do podsypania
  • żółtka z 2 jaj
  • cukier 1/2 szkl. 
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • masło 150 g. 
  • cukier wanilinowy 1 op.
  • ekstrakt z wanilii 1/2 łyżeczki 
  • kropelki czekoladowe z czekolady deserowej 4 łyżki lub pół tabliczki posiekanej czekolady
  • sól 1/2 łyżeczki
METODA:
1. W misce umieścić mąkę, żółtka, cukry, ekstrakt, sodę, pokrojone na mniejsze części masło oraz kropelki czekoladowe lub posiekaną czekoladę. 



2. Składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Tak długo ugniatać, aż powstanie jednolita masa. 


3. Ciasto podzielić na 3 równe części, podsypać mąką i rozwałkować na ok. 4-5 mm. 
Wyciąć kółka mniejszą szklanką lub nabrać w dłonie ciasto i uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczyć.
Ciastka układać na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 10-15 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia