3 marca 2016

BIAŁA NUTELLA

O Nutelli wcześniej już kilka słów pisałam. Jednak tym razem inna wersja. stworzyłam pyszną białą nutelle. Na pewno jest zdrowsza od tej kupnej, bez konserwantów, chemii itp.
Zachwycił mnie jej smak. Od dziś to mój numer jeden ! 
Krem jest idealnej konsystencji, gładki i dobrze się smaruje. 
Zawiera orzechy nerkowca ...pycha ! ...migdały... mleko sojowe...sezam...białą czekoladę...mleko w proszku i awokado. Te wszystkie składniki razem ze sobą połączone smakują nieziemsko. 
Uwielbiam te smaki. . . jestem przekonana, że mój mąż pomoże mi ją szybko zjeść, a może nawet jej nie zobaczę :D muszę sobie trochę schować gdzieś, gdzie nie znajdzie :D






SKŁADNIKI:


  • awokado 2 szt. ( 300 g. )
  • mleko sojowe 3/4 szkl. 
  • mleko w proszku odtłuszczone 100 g.
  • biała czekolada 1 tabliczka ( 100 g. )
  • orzechy nerkowca bez soli 70 g.
  • migdały 50 g.
  • sezam 3 łyżki
METODA:

  1. Do rondelka wlewamy wodę do 3/4 objętości. Nad rondelek kładziemy miskę lub głęboki talerz. W misce umieszczamy 1/4 szkl. mleka i połamaną białą czekoladę ( kąpiel wodna ). Wodę gotujemy na małym ogniu, a czekoladę mieszamy, aż rozpuści się. Odstawiamy.
  2. Awokado obieramy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze części. Umieszczamy w miseczce. Dodajemy resztę mleka sojowego, mleko w proszku, posiekane orzechy nerkowca, posiekane migdały i sezam. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. 
  3. Przekładamy do słoiczka. Szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki. 

4 komentarze:

  1. Zaciekawiło mnie to połączenie smaków; zapisałam sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z awokado... No, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi ciekawi. Tu jest taak apetycznie! Piękne zdjęcia:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia