12 lutego 2016

ŚNIADANIOWE KRUCHE MUFFINY OWSIANE

Uzależniłam się od płatków owsianych. Teraz robię z nich wszystko. Jeżeli znudzi nam się zwykła owsianka dla odmiany można zrobić właśnie takie kruche babeczki. Po pierwsze są zdrowe, a po drugie można do nich użyć naszych ulubionych dodatków, może być to dżem, masło orzechowe, czekoladowe lub owoce.  






SKŁADNIKI NA 8 MAŁYCH MUFFINEK

  • mąka z płatków owsianych 160 gram
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier brązowy 2 łyżki
  • olej z pestek winogron 1/2 filiżanki
  • jaja 3 szt. 
  • rodzynki 1 garść ( ok. 20 gram )
  • jogurt naturalny 1 filiżanka
  • rum 1 kieliszek
  • mąka kukurydziana 1 łyżka

METODA
  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier dalej miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, żółtkami, jogurtem i olejem. Wymieszać. Stopniowo dodawać ubite białka delikatnie mieszając. 
  2. Rodzynki namoczyć w rumie i odstawić na 15 minut. Następnie oprószyć je mąką kukurydzianą. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przelać do foremek wyłożonych papilotkami ( ja użyłam do nakładania gałkownicy )
  3. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wstawić muffiny i piec ok. 15-20 minut do suchego patyczka. 

1 komentarz:

  1. To się nazywa królewskie śniadanie ;) Świetna alternatywa dla bułeczek!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia