18 lutego 2016

NAJLEPSZE PĄCZKI TEŚCIOWEJ

Wiem że już po karnawale, ale mam dla Was przepis na pączki teściowej :) 
Pyszne, malutkie pączusie wypełnione domową konfiturą !






SKŁADNIKI:


  • żółtka 4 szt.
  • mąka 1 kg. 
  • drożdże świeże 50 gr.
  • cukier puder 1/2 szkl.
  • masło roztopione i ostudzone 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • aromat migdałowy kilka kropel
  • mleko 700 ml.
  • rum 1 kieliszek
  • cukier kryształ 1 łyżka

  • konfitura
  • olej do smażenia
METODA:

  1. Mąkę przesiać. Dodać żółtka, cukier puder, masło aromat, rum. Wymieszać. 
  2. Zrobić rozczyn. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże. Dodać sól, cukier kryształ i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. 
  3. Gdy rozczyn podwoi masę wlać do mąki i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godzinki.
  4. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozgnieść rękoma na ok. 2-3 cm grubości. ( Można wyrównać wałkiem ). Wyciąć szklanką pączki. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. 
  5. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić kilka pączków. Przyrumienić z każdej strony ( należy sprawdzać patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe. Jeżeli zaczną zbyt szybko rumienić się, zmniejszyć ogień na gazie ). 
  6. Gotowe wyciągnąć na ręcznik papierowy i jeszcze ciepłe nadziać konfiturą np. przy użyciu szczykawki lub szprycli. 

1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia