10 stycznia 2016

PLACUSZKI OWSIANE

Fajna propozycja na zdrowe i bezmączne śniadanko. Placuszki są tylko i wyłącznie z płatków owsianych, bez mąki. Dzięki ubitym białkom są bardzo lekkie i puszyste.
Ja smażyłam je bez dodatku tłuszczu, więc to także jest wielki plus. Wbrew pozorom są bardzo szybkie w przygotowaniu.
U mnie stały się częstym gościem na stole, bo mąż je uwielbia. Można je jeść z ulubionymi dodatkami np. dżemem lub cukrem pudrem. Same też są smaczne jeśli ktoś unika słodkiego !










SKŁADNIKI:


  • płatki owsiane lekko zmielone 12 łyżek
  • mleko 1/4 szkl.
  • jaja 3 szt.
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • aromat waniliowy kilka kropel
  • sól 1 szczypta
  • cynamon 1 szczypta
METODA:


  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W osobnej misce umieścić płatki owsiane, mleko, proszek, sól, cynamon, aromat i żółtka. Wymieszać szpatułką. Kiedy masa będzie jednolita dodać białka i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
  2. Patelnie rozgrzać (polecam patelnię z Valdinox - jeżeli ktoś nie ma patelni do której nie przywiera jedzenie, można nalać kapkę oleju i rozprowadzić papierem kuchennym, usuwając nadmiar tłuszczu ). Nakładać po łyżce. Smażyć na złoty kolor po obu stronach.

6 komentarzy:

  1. Pyszne śniadanko :) Placuszki wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnością schrupałabym nawet kilka! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam ;D! Są świetne ;D! I co najważniejsze nie przywierają do patelni ! POLECAM :D!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry :D
    Chciałam zapytać ile placków wychodzi z tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj trudno mi powiedzieć, to zależy jaką łyżką nakłada się placki czy chochelką. W sumie to nigdy ich nie liczyłam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia