7 grudnia 2015

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I TWAROGIEM

Pierogi można robić z różnym farszem. Najbardziej znane to te z ruskim, mięsem lub kapustą i grzybami. Ja dla urozmaicenia menu zrobiłam ze szpinakiem i twarogiem. Efekt jaki uzyskałam był zadowalający. Farsz nakłada się bardzo łatwo, nie rozsypuje się a ciasto na pierogi jest elastyczne, dzięki czemu łatwo i szybko lepi się pierogi. 
Rodzinie najbardziej smakują podsmażone :)




SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • mąka 3 szkl.
  • woda gorąca 1 szkl.
  • jajko 1 szt.
  • sól 1 łyżeczka
  • olej 1 łyżka
Farsz:

  • szpinak mrożony 250 gram
  • twaróg 300 gram
  • cebula 1 szt.
  • kucharek 1 łyżka
  • pieprz do smaku
  • masło 1 łyżka
Dodatkowo:
  • sól 1 łyżka
  • olej 2 łyżki
  • woda do gotowania
METODA:

  1. Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać jajko, wodę, sól i olej. Zarobić ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć folią i odstawić. 
  2. Farsz: Szpinak odmrozić i odsączyć z wody przez lnianą ściereczkę. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na maśle na złocisty kolor. Dodać do twarogu razem ze szpinakiem. Doprawić do smaku i wymieszać. 
  3. Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką kółka. Na każdy placek nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie z olejem do momentu, aż wypłyną na wierzch. 


1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia