8 grudnia 2015

KRUCHY CZEKOLADOWY MAKOWIEC ZE ZŁOTĄ SKORUPKĄ

Makowca nie może zabraknąć na świątecznym stole. U większości ludzi to tradycja. 
Makowiec może być na cieście drożdżowym, ale także na kruchym. U mnie kruche ciasto czekoladowe sprawdziło się idealnie. Ciasto jest mięciutkie, a farsz ma idealną konsystencje, co ułatwia zwinięcie rolady. Najlepsza jednak jest chrupiąca złota skorupka ! 
Polecam do kawki w rodzinnym gronie :)\





SKŁADNIKI:
Ciasto:

  • mąka 2 szkl.
  • masło zimne 125 gram
  • cukier waniliowy 1 op.
  • cukier kryształ 3 łyżki
  • jajko 1 szt.
  • żółtka 2 szt.
  • kwaśna gęsta śmietana 1 i 1/2 łyżki
  • kakao ekstra ciemne 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
Farsz:
  • mak niebieski 250 gram
  • rum 1 kieliszek
  • woda gorąca 1 szkl.
  • białka 3 szt.
  • cukier puder 3 łyżki
  • sok z cytryny 3 łyżki
Lukier:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
  • żółtko 1 szt.
METODA:

  1. Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać żółtka, jajko, cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia, kakao, pokrojone w kostkę masło, śmietanę i zagnieść ciasto. Podsypać mąką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
  2. Farsz: Mak zalać gorącą wodą z rumem. Odstawić na 30 min. Odsączyć przez ściereczkę. 
  3. Zmielić w maszynce 2 razy. 
  4. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do maku i delikatnie mieszać, do połączenia się składników.
  5. Ciasto rozwałkować ( nie za cienko ). Wyłożyć farsz.
  6. Zwinąć roladę. Włożyć do formy keksowej wyłożonej pergaminem. Żółtko rozbełtać i wysmarować roladę ( całym żółtkiem ). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 30-40 min., po 30 minutach zmniejszyć stopnie do 150., do suchego patyczka. Ostygniętą roladę polać lukrem ( cukier puder utrzeć z sokiem cytryny ). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia