13 grudnia 2015

AROMATYCZNY KURCZAK W OREGANO

Bardzo zachęcam przygotować na niedzielny obiad we dwoje pieczonego kurczaka. Po pierwsze jest to efektowne danie, które pięknie prezentuje się na stole. Po drugie nie wymaga dużego nakładu pracy, a po trzecie smakuje wyśmienicie :). Ten kurczak jest aromatyczny i idealnie zamarynowany, dzięki czemu mięso nie jest suche, tylko soczyste, a skórka idealnie wypieczona. Kurczaka natarłam pod skórką, dlatego nie tylko skórka ma smak, ale cały kurczak. Bardzo polecam ten sposób ! :)
Jeżeli chcemy zachwycić bliską nam osobę, to dodatkowo pomoże w tym delikatna dekoracja stołu. 
Przykładowo: ulubione podstawki, biała zastawa, złote sztućce, lampka wina, jakieś świece lub lampki i mamy wszystko czego chcemy, tak jak w moim przypadku ! 






SKŁADNIKI:
  • kurczak do 1.5 kg.
  • przyprawa do mięs 4 łyżki
  • oregano 3 łyżki
  • olej z pestek winogron 3 łyżki
  • pieprz do oprószenia
  • papryka ostra mielona 2 łyżki
METODA:

  1. Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórkę lekko nacinamy na na środku i po bokach, aby lepiej natrzeć. Nacieramy dokładnie olejem. Następnie oregano pod skórą. Wierzch nacieramy przyprawą do mięs i papryką. Środek także nacieramy. Oprószamy pieprzem. Wstawiamy do lodówki na noc. 
  2. Kurczaka umieszczamy w woreczku do pieczenia. Pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach. \pod koniec można przebić woreczek i odsłonić wierzch, aby skórka bardziej się przypiekła. 

Serdecznie zapraszam na stronę:


Mój piękny stół

2 komentarze:

  1. podany jest naprawdę ładnie:)żeby ktoś się dla mnie tak chciał postarać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh :) to ja się postaralam dla męża :D szkoda, że nie na odwrót xD

      Usuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia