12 listopada 2015

KROKIETY ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ

Krokiety to naleśniki zawinięte z pysznym farszem. Jaki farsz to już zależy od nas jaki lubimy. Najbardziej tradycyjne to te z kapustą i grzybami :) 
W mojej kuchni często używam szpinak do przeróżnych dań. Tym razem szpinak połączyłam z aromatycznym czosnkiem i ciągnącą się mozzarellą. Zawinięty farsz w naleśniku, który jest opanierowany smakuje wybornie :) 
Zachęcam do wypróbowania, bo bez mięsa ! Nie wszystko co bez mięsa jest nie smaczne i syte ! 
Tak, tak takie dania a zwłaszcza ze szpinakiem w roli głównej jest lepszy od krokieta z mięsem !
Piszę całkiem serio :) 

Najlepiej smakuje z czerwonym barszczykiem :D




Składniki:
Naleśniki:

  • mąka 200 gram
  • mleko 600 ml.
  • jaja 4 szt.
  • olej 1 łyżka
  • szczypta soli
Farsz:
  • szpinak mrożony 600 gram 
  • mozzarella 2 kulki
  • czosnek 3 ząbki
  • masło 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • jaja 2 szt. 
Metoda:
  1. Naleśniki: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 30 min. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki ( ciasta jest delikatne, dlatego naleśniki musza dobrze przysmażyć się, aby nie rwały się ).
  2. Szpinak odmrozić a następnie dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko podsmażyć. Dodać szpinak. Smażyć aż woda dokładnie odparuje ( ok. 5 min. ). Doprawić solą i pieprzem. Mozzarellę drobno posiekać. 
  3. Na ostygnięte naleśniki na rogu nałożyć farsz. Na to układamy 1-2 łyżki mozzarelli. Zwijamy najpierw boki do środka a następnie zwijamy całą roladkę- krokieta. 
  4. Jaja rozbełtać. Krokiety najpierw zanurzyć w jajku a potem w bułce tartej. 
  5. Układać na rozgrzanym oleju i smażyć na złocisty kolor z każdej strony. Następnie przełożyć na ręcznik papierowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia