KOTLETY RYBNE Z MARCHEWKĄ I PIETRUSZKĄ

17:31:00

Te kotleciki przypominają mi kotlety, które kupowała moja mama w sklepie rybnym. 
Są wyjątkowe w smaku i niezwykle smaczne. Jak wiadomo rybka jest zdrowa, więc warto czasem zamiast zwykłej panierowanej zrobić właśnie takie kotleciki z marchewką i pietruszką dla odmiany. 
Nie ma nudy na naszych talerzach ! :D
Marchew sprawia, że kotlety są wilgotne i lekko słodkawe. Natomiast natka pietruszki ma wiele witamin, więc jak tylko można to dodawajmy ją do wszystkiego. 
Najlepsze jest to, że takie kotleciki zjedzą nawet dzieci i właśnie w ten sposób można przemycić do organizmu ważne witaminy, minerały itp. 





Składniki na ok. 9 dużych szt. :


  • filety z dorsza 2 szt.
  • kasza manna 2 łyżki
  • żółtko 1 szt.
  • marchew ugotowana na pół miękko 2 szt. 
  • natka pietruszki 1 garść
  • kajzerka 1 szt.
  • sól 1 łyżeczka
  • kucharek 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • bułka tarta do panierowania
  • pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki 
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki masła
Metoda:

  1. Filety pokroić na mniejsze części, usunąć ości i zmielić na drobnych oczkach w maszynce do mielenia. Bułkę namoczyć w wodzie i przecisnąć przez czysta pończochę lub ściereczkę. Zmielić w maszynce do mielenia. 
  2. Natkę pietruszki drobniutko posiekać. Dodać do ryby wraz z kaszą manną, żółtkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kucharkiem. 
  3. Marchew drobno posiekać. Dodać do ryby. Dokładnie wymieszać. 
  4. Na mokre dłonie nabrać zmieloną rybę. Uformować kotleciki podłużne, lekko przypłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. 
  5. Na rozgrzany olej z masłem układać kotleciki i smażyć na rumiano z obu stron. Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym. 

You Might Also Like

0 komentarze

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.