12 października 2015

TORCIK MIĘSNY PRZEKŁADANY CUKINIĄ

Bardzo lubię dania, które są szybkie w przygotowaniu tzn. czas ich przygotowania nie zajmuje dłużej niż godzinę. Takie dania mogę polecić wszystkim, którzy nie chcą zbyt długo bawić się w kucharza w kuchni, ale jednocześnie chcą zachwycić partnera, rodzinę czy gości. Tort przygotowałam z myślą o nadchodzących chłodnych dniach. Kasza z boczkiem, chrupiącymi skwareczkami i cebulką sama w sobie już jest smaczna. Jeżeli do tego dodamy cukinię, która jest teraz na czasie i mięso mielone, to tworzy całkiem syte i rozgrzewające danie, nie dla jednej osoby, nie dla dwóch, ale dla co najmniej 3 osób, w zależności od porcji ! Tort może nie jest idealnie spójny, no bo nie ma jajka, ani niczego co mogło by go trzymać w "kupie", ale nie rozlatuje się też cały na kawałeczki. 

Jak wiadomo cukinia jest z rodziny dyniowatych, a więc jest teraz sezon na cukinię, czy jak kto woli kabaczka, dlatego też oprócz tego, że cukinia jest zalecana podczas diety, ze względu na swój delikatny smak i niską wartość kaloryczną posiada wiele cennych witamin, które wspomagają nasz organizm. W cukinii możemy doszukać się takich witamin jak: A,C,K,B1, PP oraz beta karoten. 
Polecam spróbować z gorącym czerwonym barszczykiem. :)





Składniki:
Warstwa I:
kasza jęczmienna 1 torebka
boczek parzony 150 gram
cebula 1 szt. 
masło 2 łyżki 
sól 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 1 łyżka
Warstwa II:
cukinia mała ok. 300 gram
Warstwa III:
mięso mielone wieprzowe 400 gram
oregano 1 łyżka
przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1/3 łyżeczki
olej 2 łyżki

Metoda:

1. Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu.  W tym czasie pokroić boczek i cebulę w kosteczkę, boczek przyprawić solą i papryką. Następnie podsmażyć na maśle. Kiedy się zarumieni dodać cebulkę i dusić na małym ogniu ok. 5 min. 
2. Mięso mielone doprawić oregano, solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Smażyć około 20 minut na średnim ogniu. 
3. Kaszę wymieszać z cebulką i skwarkami. 
4. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce w cienkie plasterki. Małą tortownicę o średnicy 16 cm. wyłożyć pergaminem. Nakładamy pierwszą warstwę kaszy (1/2 masy). Następnie plastry cukinii. 
5. Mięso zmiksować blenderem ręcznym i wykładamy na cukinię 1/2 mięsa. Te czynności powtarzamy jeszcze raz. 
6. Na wierzch układamy plastry cukinii. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Torcik wstawiamy na 5-7 min. Kiedy cukinia lekko się przypiecze- wyciągamy. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia